Ny podd: Monoliten på månen

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 14/8) pratar jag med min medpoddare Dolf om science fiction-klassikern År 2001 – ett rymdäventyr (1968). Filmen, som regisserades av Stanley Kubrick, kom ett år före månlandningen som firade femtioårsjubileum i år.

Manuset skrevs tillsammans med författaren Arthur C. Clarke som parallellt med detta arbete skrev en roman med samma namn. Filmen och romanen är väldigt olika. Clarke förklarar handlingen i detalj medan Kubrick använder väldigt lite dialog – musiken och bilderna får tala i stället.

År 1999 har människan upptäckt en monolit på månen, konstruerad av en okänd intelligens. Monoliten skickar ut kraftig radiosignal riktad mot Jupiter. En expedition utrustas för att undersöka saken. År 2001 – ett rymdäventyr är en poetisk och mystisk upplevelse – vacker och underlig, men stundtals också skrämmande.

I filmen är det självklart att det är den västerländska civilisationen som leder mänsklighetens tekniska och vetenskapliga utveckling.

Klicka här för att gilla Eddies (Mohamed Omar) sida på Facebook. Du kan stödja hans arbete genom att swisha till 0760078008.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

En reaktion på ”Ny podd: Monoliten på månen

  1. Mistah A

    Tja!

    Det här hör inte till posten du postat men har inte din mejl, så jag skriver det här:

    Har hittat en dokumentär som jag tror kan intressera dig angående att Mecka skulle varit Petra och att det från början stod Becca och inte Mecka i Koranen.

    Här är lite info om docken: The Sacred City presents compelling evidence that suggests the holy city of Mecca is in the wrong location and that the worlds 1.6 billion Muslims are praying in the direction of the wrong city. Compiling evidence from both historic sources and new technologies point to the correct location in this seismic, revelatory new film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s