Så firade jag midsommarafton 2019

På morgonen läste jag ett kapitel ur Astrid Lindgrens Bara roligt i Bullerbyn för mina döttrar: ”När det är midsommar i Bullerbyn”.

Mina gäster kom strax före tolv, sedan for vi till Disagården i Gamla Uppsala. Där band vi blomsterkransar och dansade runt majstången. Det var Lunka på, Räven raskar över ängen, Så gå vi runt om en enebärabuske, Prästens lilla kråka, Karusellen och andra traditionella låtar. Vi hade med oss kaffe och äppelmunkar. Mellan danserna tog vi en kort promenad till kyrkogården i Gamla Uppsala för att hälsa på min väns far som gått bort tidigare i år. Min vän vattnade blommorna och vi bad om en rofylld vila för den döde.

Så blev det smörgåsbord hemma hos mig. Jag hade gjorda stora, välkryddade köttbullar. Jag hade haft i svartpeppar, kryddpeppar, muskot, ingefära och kryddnejlika. De blev väldigt goda! Så var det västerbottenspaj, olika slags sill, gräddfil med gräslök, dillkokt potatis, prinskorv, bröd och ost. Till detta drack vi kryddat brännvin och öl. Till efterrätt serverades glass och jordgubbar med kaffe och kall punsch till. Vid bordet sjöng vi Uti vår hage, Vårvindar friska, Nu grönskar det, Solen glimmar blank och trind och andra vår- och sommarsånger. Min vän, historikern Lars, deklamerade Heidenstams dikt ”Sverige”. Den passar alla årstider och alla högtider. Idag blev vi särskilt berörda av raden: ”Brinn, österstjärna, genom junikvällen!”

Efter att ha brutit taffeln rökte vi cigarr och drack mera punsch. På bilden ser ni mig, min mor och mina två döttrar på Disagården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s