Så firade jag Gustaf Vasa

Idag den 12 maj år 1496 ska Gustaf Vasa ha fötts på en gård på i Uppland. Man tvister om vilken gården var. Jag mina vänner firade dagen genom att besöka kungens grav i Domkyrkan i Uppsala. I koret skildras hans liv genom ett antal fresker målade av Johan Gustaf Sandberg (1782-1854). I samma grav vilar också Margareta Leijonhuvud, mor till den sköna Cecilia Wasa som omnämns i gluntsången ”En månskensnatt på Slottsbacken”:

Och i ett fönster Cecilia Wasa,
bländande skön uti månens sken.
Högt opp i Slottet varenda ruta,
blixtrar, som vore den en ädelsten.

Efter besöket i koret, där vi ledsagades av Lars, en vän som är historielärare, gick vi till Ofvandahls för att äta lunch. När vi var mätta gick vi vidare till en klubblokal för att fika på kungligt vis. Det serverades godsaker efter 1500-talsrecept. Gustaf Vasa var en riktig gottegris! Det var kryddat vin, rosenpudding och marsipanbollar med olika kryddning: anis, kummin, kardemumma och kanel. Jag höll ett kort tal och läste en dikt av Bellman som förberedelse inför skålen.

Nu återstod bara att sätta mig i fåtöljen och tända min cigarr, en La Opulencia Robusto från My Father. Täckbladet på denna cigarr är mörkt och härligt chokladbrunt. Cigarrmakaren Jose Pepin Garcia föddes 1950 i Kuba. År 2003 startade han en liten fabrik i Little Havana Miami, och år 2009 startade han My Father Cigars i Nicaragua

Traditionellt firade Uppsalastudenterna fyra stora årliga högtider. Gustaf II Adolfs dödsdag den 6 november, Karl XII:s dödsdag den 30 november, Valborgsmässoafton den sista april, och slutligen Gustaf Vasas födelsedag den 12 maj.

Om du vill vara med på kommande evenemang kan du kontakta mig genom Facebook eller Twitter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s