Ateist, nörd och Trump-supporter

I Amerika är ateismen till stor del ett vänsterfenomen och dess kritik mot kristendomen rör ofta frågor som till exempel abort och samkönade äktenskap. Ateismen har därför kommit att förknippas med så kallad ”progressiv” politik, trots att den i grunden inte har något politiskt innehåll alls, utan bara är en filosofisk hållning.

Visst finns det amerikanska ateister som är höger, men det har varit svårt för dem att engagera sig i Republikanerna på grund av partiets nära samarbete med kristna grupper. Enligt en Pew Forum-undersökning år så beskrev sig 15 procent av ateisterna som republikaner. Å andra sidan har ateister som Christopher Hitchens och Sam Harris kommit att förknippas med högern då de också riktat sin religionskritik mot islam. Detta eftersom delar av vänstern ser islam som sin allierade och inte mäter islamisk fundamentalism med samma måttstock som den kristna.

Jag hörde första gången talas om Robert M Price när jag läste litteraturvetaren Mattias Fyhrs bok Död men drömmande: H P Lovecraft och den magiska modernismen (2006). Boken handlade om den amerikanske skräckförfattaren H. P. Lovecraft, verksam på 20-talet. Price blir omnämnd som en av de främsta Lovecraft-experterna. Det stod också att Price var teolog, vilket väckte mitt intresse.

År 2016 berättade Price att han röstade på Donald Trump i presidentvalet. Han gick till med så långt som att utropa ”Jag älskar Trump!” Det blev inte väl emottaget bland hans fans. Hans fans är ju dels ateister, en vänstervriden grupp, och dels nördar (geeks), också en vänstervriden grupp. Jag har inte tillgång till statistik som visar exakt hur stor del av ateisterna och nördarna som är vänster, men jag vet att vänstern inom dessa grupper har har stort inflytande över ”diskursen”. I den svenska nördmiljön finns det högerfolk, men de håller låg profil och fokuserar på opolitiska aspekterna av nörderiet, medan vänsterfolket inte känner några sådana hämningar utan använder nördmiljön som plattform för att propagera vänsteråsikter. Så de har på ytan tagit över.

Price är också en profil bland de så kallade ”myticisterna” som menar att Jesus förmodligen aldrig har existerat utan är en helt igenom mytisk gestalt, något han argumenterar för i The Case Against “The Case for Christ” (2010). Han menar att det i grunden är någon skillnad mellan Jesus och gudar i andra mytologier som dör och uppstår, till exempel Osiris och Adonis. Många tror att de som tvivlar på Jesu existens är galningar och foliehattar. Så är inte fallet, Price är en förnuftig och rimlig människa som verkligen kan sin Bibel. Han har två doktorsgrader, år 1981 blev han doktor i systematisk teologi vid Drewuniversitetet, och 1993 blev han doktor i Nya Testamentet. Han undervisar i filosofi och religion vid Johnnie Colemon Theological Seminary i Miami Gardens, Florida. Innan Price blev ateist var han baptistpastor.

Jag känner att jag för okunnig för att ha en kvalificerad åsikt om Jesu historicitet. Poängen är att Price, som en ledande profil inom den amerikanska ateismen, verkligen gjorde någonting ”normkritiskt” när han kom ut som Trump-supporter. I oktober 2016 blev Price intervjuad om sitt ställningstagande för Trump av David G. McAfee på sajten Patheos.com.

Jag tycker att Price formulerar sig väldigt bra när han i intervjun beskriver politisk korrekthet som ”vänsterns sharia”. Jag kommer att stjäla det uttrycket av honom:

When Trump took the spotlight, I decided I liked him even better. I like his bold and sweeping plans to undo as much as possible of the ruination visited on our country by Obama and Clinton with their Political Correctness (which I call “the Sharia of the Left”), their eroding of traditional values, their inhumane advocacy of abortion, their “world citizen” Globalism, their blind eye to Islamism, etc.

På frågan om vilka delar av Trumps politik som Price tycker mest om, svarar han det tillfälliga stoppet för muslimsk invandring:

I second the suggestion of my favorite Liberal, Bob Beckel, that we declare a temporary moratorium on Muslim immigration. (Oh yes! Trump advocates that, too, doesn’t he?)

I cannot believe the bleeding-heart naiveté of those who charge Trump with religious bigotry, as if this were not an emergency situation. And the wall. I love the wall. And unlimbering the hyper-regulated economy.

Nu blev det inget sådant stopp. Inte ännu, åtminstone. Det är begripligt att Price som ateist och fritänkare upplever ett hot från den islamiska fundamentalismen. Den typen av debatt som Price för om religion är mycket svår att föra i många islamiska länder. Och med islamiseringen i väst, så hotas yttrandefriheten även här. Både nörderiet och ateismen är rörelser som älskar att läsa, studera och diskutera. Alltså motsatsen till den dogmatiska och sterila islamiska fundamentalismen. Det borde vara självklart för både nördar och ateister att motsätta sig islamiseringen.

Price jämförelse mellan öppna gränser-svärmeriet och religiöst svärmeri är träffande. Det är en tro som inte tar hänsyn till hur verkligheten faktiskt ser ut. Man vill bara göra det ”goda” oavsett vilken skada man gör på samhället och sina medmänniskor, och liksom religiösa fundamentalister, vill jag tillägga, är öppna gränser-svärmarna beredda att bryta kontakten med sin egen familj för att de inte är tillräckligt goda enligt ”vänsterns sharia”. Price hemsida finns här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s