Ny podd! När medborgargardet tar makten

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 30/9) sitter jag, Antikalifen, med mina yngre kollega Påven (André Popovsky) i ett studentrum i Uppsala och pratar om Frank Millers seriebok The Dark Knight Returns. Boken, som kom ut i fyra delar 1986, är en milstolpe i serietidningarnas historia och förändrade för alltid hur vi ser på Batman. Det var nu Bruce Wayne/Batman blev den mörke och allvarlige gestalt som vi förknippar med hans namn.

I The Dark Knight Returns får vi följa en åldrad Bruce Wayne som lagt av sig sin mantel. Men medan han lever som pensionär sjunker staden Gotham allt djupare ner i korruption, laglöshet och våld. Ett gäng mutanter härjar och hotar att ta över. När staten inte längre kan skydda medborgarna ingriper Bruce Wayne, släpper ut fladdermusen inom sig, och tar makten: ”I am the law.”

På mentalsjukhuset Arkham vaknar Jokern upp ett flera år långt katatoniskt tillstånd. Hans psykiatriker, dr Bartholomew Wolper, är en karikatyr av en vänsterakademiker som alltid ursäktar skurkarna och ser dem som offer. I dr Wolpers värld är det ”fascisten” Batman som är skurken och den fara som man bör oroa sig över, inte massmördaren Jokern.

Efter att Jokern blivit frisläppt från Arkham uppträder han tillsammans med dr Wolper på en talkshow. Det är tänkt att han ska få chansen att visa upp sitt nya, reformerade jag. Jokern ler och säger att han ska mörda alla i rummet. Men dr Wolper invänder att Jokern inte alls menar så….

Låter det bekant? Vänsterakademikerna som alltid ska hitta på ursäkter åt kriminella och terrorister till och med när de klart och tydligt deklarerat sina motiv och avsikter. Vi får höra att jihadisterna inte har någonting med islam att göra och de är offer för västerländsk imperialism.

När Frank Miller skrev serieboken bodde han själv i New York, förebilden för Gotham, och hade blivit rånad flera gånger. Han var arg och hittade viss tröst i att kolla på actionrullar om medborgargardister som slår tillbaka som Dirty Harry och Death Wish.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s