We wuz kangz!

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen (inspelat 2/2 2018) sitter jag, Antikalifen, med mina två kollegor Alkemisten och Påven i ett studentrum i Uppsala och pratar om filmen Black Panther. Jag är 70-talist, född 1976, och de två unga gubbarna är 90-talister. Generation X möter Generation Y! Vi kallar oss ”Triumviratet”, men trots det grandiosa namnet är våra poddar ganska avslappnade.

Black Panther är Marvels senaste superhjältefilm och handlar om T’Challa, kung av det fiktiva afrikanska riket Wakanda. För länge sedan slog en meteorit ner i området. Den innehöll superämnet ”vibranium” som gjorde Wakanda till ett superteknologiskt science fiction-land. Men wakandierna döljer alla sina fantastiska saker för omvärlden genom en ”hologrammur”. De som befinner sig på andra sidan muren ser bara lerhyddor. Öppna era hjärtan? Nej, tack! Wakanda first!

Vänstern älskar Black Panther! De älskar den för att hjältarna är svarta, stolta och vackra. Och för att de vita, onda männen klandras för Afrikas olycka. Budskapet tycks gå ut på att om afrikanerna bara hade fått vara i fred från vit inblandning hade hela kontinenten idag sett ut som det teknologiska drömlandet Wakanda. Men samtidigt är ju Wakanda så bra bara för att någon förfader råkade snubbla över ämnet ”vibranium”. Hm…

I Black Panther drömmen om svart makt och storhet tagit form i det fiktiva riket Wakanda. Men det finns också en berättelse om svunnen svart makt och storhet i det förflutna. I denna berättelse, som liksom filmen om Wakanda är till för att ingjuta stolthet i svarta, så byggdes pyramiderna av afrikaner, inte av egyptier. I låten ”I Can” från 2003, påstår rapparen Nas:

Be, be, ‘fore we came to this country
We were kings and queens, never porch monkeys

Ja, afroamerikanernas förfäder var inte slavar. De var kungar och drottningar. De hade ju byggt den underbara civilisationen i Nilens land. We wuz kangz! Det som både filmen Black Panther och låten ”I Can” försöker göra är lovvärt. Svarta ska få en bättre självbild och känna sig som ”kangz” i stället för ”gangstaz”. Tyvärr är ju den destruktiva gangsterkulturen utbredd bland afroamerikaner, något som också syns i Black Panther.

Räcker det verkligen bara med resurser för att bygga en framgångsrik civilisation? Måste man inte också anstränga sig? Och hur kommer det sig att de afrikanska länder som inte blev koloniserade av onda, vita män ändå är fattiga och underutvecklade? Det är frågor som jag, Påven och Alkemisten ställer oss i denna podd. Vi kommer att fortsätta podda, so stay tuned!

Tidigare poddar med Triumviratet:

”Populisten Caesar” om teveserien Rome

”Rymd-AFA i kamp mot rymdnazister” om The Last Jedi

Stöd Antikalifens arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)!

Bli månadsgivare på Patreon

Donera via Paypal:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s