Det nya Sverige liknar Orwells dystopi

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen möter jag författaren och debattören Jan Sjunnesson. Han är aktuell med en ny bok: Livsvatten. Det är en antologi texter av olika slag, bland annat en pjäs och en novell, men mest essäer. Jag träffade Sjunnesson i Stockholm fredagen den 26 januari.

En av essäerna i Livsvatten handlar om författaren Ola Larsmo i Uppsala. Både jag och Sjunnesson kommer från Uppsala och har mött Larsmo i olika sammanhang. Han skriver ganska dåliga romaner, men har lyckats skaffa sig en ställning genom sitt antirasistiska engagemang.

I en annan essä tittar Sjunnesson på hur utländska författare skildrat Sverige. Ingen har förnekat att det finns en svensk kultur, utan alla har sett att det finns något här, beteende och värderingar, som gör oss särpräglade och skiljer oss från andra.

Det nya Sverige liknar med sin åsiktsrepression och sina förljugna medier Orwells dystopi. I romanen 1984 skildrar Orwell den totalitära staten Oceania där makten använder ett språk som kallas ”newspeak” (”nyspråk” på svenska, men då går dubbeltydigheten bort i sammansättningen ”news speak” – nyhetsspråk, vilket var nyhetsjournalisternas kortfattade fördummande språk).

De mest kända parollerna i Oceanien är ”Frihet är slaveri”, ”Krig är fred” och ”Okunnighet är styrka”. En paroll från vår egen tid som skulle passa bra i detta sällskap är ”Mångfald är styrka”.

Stöd mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Bli månadsgivare på Patreon

Donera via Paypal:

Annonser

En reaktion på ”Det nya Sverige liknar Orwells dystopi

  1. Pingback: Podd med Mohamed Omar | Sjunne [ dot ] com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s