Deckarna har gjort svensken till sverigedemokrat

Tänk dig en bekymrad vänsterjournalist som lägger pannan i djupa veck och med fundersam min mumlar för sig själv: ”Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band”.

Visst ser det roligt ut? Det blir ännu roligare när man får veta att det faktiskt har hänt – när vänsterskribenten Mattias Hagberg på Göteborgs-Postens kultursida försökte förstå varför svennarna där ute någonstans röstar på Sverigedemokraterna.

I krönikan ”Nordic Noir banade väg för högerpopulismen” (17/1 2018) kan man läsa om hur Henning Mankells deckare, och hela den så kallade nordic noir-genren, fått de dumma svennarna att tro att det går dåligt för Sverige, och förvandla dem till ”högerpopulister”, ett ord man sannolikt använder när man menar rasist men inte vill skriva det rakt ut.

Det är de stereotypa skurkkaraktärerna i deckarna, juggegangstrarna, som har fått svennarna att tro att massinvandringen har något med masskriminaliteten att göra, inte erfarenhet, statistik och verkliga nyheter.

Det kan inte vara en slump, resonerar Hagberg. Connect the dots! Mankell-deckarnas popularitet och SD:s uppgång i opinionen hänger ihop:

”Allt oftare tänker jag att det finns en koppling mellan högerpopulismen framgång och kriminallitteraturens segertåg? Den grundläggande berättelsen är alltför lik för att det bara ska vara en slump. Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band.”

Jo, så måste det ju vara. Om det inte beror på psy-ops regisserade från Kreml förstås. Men det kan ju också vara båda och. Man är väl inte sån där korkad högerpopulist som inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt!

Deckarförfattarna, förklarar Hagberg, ”målade en bild av ett Sverige i förfall, ett land där det gamla och trygga var på väg att falla sönder under trycket av något nytt och skrämmande.”

Ja, Sverige har alltid varit så här. Gruppvåldtäkter, hedersmord, kvinnlig omskärelse, ansiktsslöjor och jihadattacker är gamla svenska paradgrenar. Allt annat är bara bilder som någon deckarförfattare planterat i ditt huvud, dumma svenne!

Har fransmännen också läst för mycket Mankell eftersom de röstar på Le Pen? Har engelsmännen blivit så förförda av nordic noir att de valde Brexit? Har holländarna blivit sådana Wallander-fans att de börjat gilla Geert Wilders? Tja, varför inte? Mankells böcker är ju översatta till ett fyrtiotal språk…

Hellre en krystad och långsökt pk-förklaring … än en förklaring.

Om jag var Jimmie Åkesson skulle jag känna mig smickrad av Hagbergs försök till analys. Varför inte trycka upp affischer med Jimmie klädd som den slitne poliskommissarien? Rösta på Jimmie, han tar fajten mot buset! Politikens Kurt Wallander! Gör memer med Åkesson som citerar Wallander, till exempel: ”Jag undrar ibland vad som håller på att hända i det här landet” från Mördare utan ansikte.

Mellan Koranen och jihadism finns inget ”märkligt band”, trots att jihadisterna citerar Koranen i var och varannan mening. Påstår man något sådant lider man av fobi. Däremot är Tintin i Kongo farlig för den får vita män att gå bärsärkagång och slå ihjäl rasifierade.

Det går trots allt inte att undgå att le ett ironiskt leende vid tanken på att den progressive vänsterradikalen Henning Mankell nu anklagas för att bana väg för SD. Hm… han var ju, liksom sin hjälte Wallander, en vit heterosexuell man, och som sådan är man per automatik suspekt.

Annonser

En reaktion på ”Deckarna har gjort svensken till sverigedemokrat

 1. sl

  Vilka äro sverigedemokraterna?

  1975
  sd 0% socdem 45%

  2015
  sd 15% socdem 30%

  2018
  sd 20% socdem 25% … sd 25% socdem 20% ?

  15+30=45. Kommunicerande kärl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s