Der låg ett skimmer öfver Gustafs dagar

Tjugondedag Knut åker granen ut. Den 13 januari slår knut på julen. Men det var också på den dagen år 1746 som Gustaf III föddes. Så här skriver Grimberg:

”Stort jubel vart det i Sveriges huvudstad tjugondedag jul 1746, då kanonskotten från Amiralitetsholmen förkunnade, att en prins blivit född i kungaborgen på Riddarholmen. Tvåhundrafemtiosex skott! Man grät av glädje, man föll varandra om halsen i översvallande förtjusning. På alla källare dracks den nyföddes skål och nätterna igenom genljödo gatorna av glädjerop.”

Lördag den 13 januari 2018 kommer Konservativa Måndagsklubben (KMK) i Uppsala att fira Gustaf III:s födelse. Det gör vi genom att äta och dricka och sjunga, framför allt Bellman. Man man behöver inte kunna någonting – vi har tryckt ett sånghäfte!

Är du intresserad av att vara med på festen? Hör av dig! Du kan kontakta mig via Facebook eller Twitter

En reaktion på ”Der låg ett skimmer öfver Gustafs dagar

  1. Värt att notera att skimret över Gustavs dagar är hämtat ur samma Tegnér-dikt, till och med samma strof, som det där med att bara barbariet är fosterländskt. 🙂

    Fast Reinfeldt felanvände det där citatet grovt – även om jag misstänker att han egentligen visste kontexten. Tegnérs poäng var väl att ja, visst, mycket av det vi nu omhuldar var utländskt från början; men vi har plockat de bitar vi gillar, använt och omstöpt dem och förkastat annat, och resultatet av allt vi har samlat ihop och tagit till oss är unikt för just oss. Strofens sista rad lyder: ”vad Gustaviskt var blev därför även svenskt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s