Jultomten är inte turk!

sankt-nikolausI ett nytt avsnitt av podden Amerikanska nyhetsanalyser pratar jag med Ronie Berggren och den konservative kulturpersonligheten Michaël Lehman, även känd som Charles Keatington. Vi konstaterar att julen är en kristen högtid, man firar Jesu födelse. Men julen har också vissa inslag som går längre tillbaka i tiden.

Det påstås ibland att jultomten skulle vara turk, senast av en pk-tomte vid namn Mohammed Ryback i artikeln ”Är det inte dags att vi gör oss av med jultomten?” (19/12 2017)

Detta eftersom förebilden för vår idag mest populära tomtefigur, han som på engelska heter Santa Claus, var en biskop i Mindre Asien vid namn Nikolaus. Han avbildas med rödvita kläder och ska enligt legenden ha varit frikostig med gåvor. Han föddes omkring år 280 i Patara i Lykien och dog den 6 december 343 i Myra. Han var ärkebiskop i Myra.

Men det fanns inga turkar i Mindre Asien på Nikolaus tid! Nikolaus själv var grek och i stort sett hela Mindre Asien var en del av en europeisk, grekisk och kristen kultur.

En aktuell, och oroväckande fråga, som vi tar upp är den islamiska fundamentalismens krig mot julen. Det är, till skillnad från pk-tomtarnas pennfäktning, ett krig i bokstavlig mening med lastbilar som kör rakt in i julmarknader och självmordsbombare som attackerar kyrkor.

Och eftersom Kalle Anka är ett obligatoriskt inslag i den svenska julen, så kommer också tjuren Ferdinand på tal. Tjurens namne, Ferdinand II av Aragonien, ledde, tillsammans med sin maka, Isabella I av Kastillien, korståget för att återerövra Spanien från muslimerna.

Gillar du vad jag gör? Swisha till 0760078008 (Eddie)

Bli månadsgivare på Patreon

Donera via Paypal:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s