Ny bok ute nu! Münchhausen och Muhammed

Min nya bok är ute nu! ANTIKALIFEN: MÜNCHHAUSEN OCH MUHAMMED innehåller tolv essäer som kritiserar den islamiska fundamentalismen och tar ställning för västerländska ideal. Mot den trångsynta fanatismen ställer jag humorn, fantasin och det kritiska tänkandet som tillsammans har gjort den västerländska kulturen så framgångsrik.

Antologin bär alltså undertiteln MÜNCHHAUSEN OCH MUHAMMED. Dessa två figurer får representera två civilisationer – islam och väst. Illustrationen på omslaget gjordes av Gustave Doré och föreställer baron Münchhausen i samtal med den turkiske sultanen, som faktiskt också gjorde anspråk på att vara alla muslimerns kalif. Sultanen har våldet, men Münchhausen har andra egenskaper: kvickhet, intelligens, fantasi och list.

Vem är Antikalifen? Så här skriver jag i bokens förord:

”När jag växte upp på 80-talet fanns det varken internet eller smartphones. Serietidningar var stort och vi fantiserade om att bli superhjältar. Serietidningarna förmedlade också värderingar – demokratin måste försvaras mot onda galningar som vill ta över världen. Det var när Abu Bakr al-Baghdadi i Irak, Usama bin Ladins efterträdare i positionen som ärketerroristen nummer ett, utropade sig till Kalifen i bestämd form singularis, som jag bestämde mig för att bli Antikalifen. En ensam superskurk gör ingen bra story, tänkte jag.”

Boken innehåller följande essäer:

Münchhausen och Muhammed
Det stulna paradiset
Islam och idén om Europa
John Constantine – en annorlunda helig krigare
Indiana Jones i Egypten
Mumien vaknar
Vive la démocratie!
Tintin i Kalifatet – och i Kongo
Vita skurkar
Två superhjältar – en katolik och en muslim
Från konungarnas stad till Frankrikes Mecka
Åttiotalsnostalgins politiska dimension

Du kan köpa boken genom att swisha 200 kr till 0760078008 (Eddie Råbock). Du kan också sätta in beloppet på följande bankkonto:

Swedbank
Kontoinnehavare: Eddie Råbock
Clearingnr: 8381-6
Kontonr: 403 153 111-6

Ange adressen dit boken/böckerna ska skickas.

För att kunna fortsätta mitt arbete som författare, debattör, poddare och youtuber behöver jag allt stöd jag kan få. Köp gärna flera böcker eller sätt in ett valfritt bidrag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s