Ny video! Bibliotek rensar ut Pippi, behåller Koranen

I sitt prat på ”Sommar i P1” den 9 juli nämnde journalisten Janne Josefsson något anmärkningsvärt. Han sade att Bibliotek Botkyrka bränner böcker av Astrid Lindgren:

”När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det något i mig som säger: Vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna?”

Biblioteket utfärdade då en dementi – som inte dementerade utan bekräftade Josefssons påstående! I dementin av den 10 juli med rubriken ”Angående uttalanden av journalisten Janne Josefsson om Bibliotek Botkyrka” kan man läsa följande:

”Gallring av en bok kan bli aktuell av flera olika orsaker. Det kan vara utslitna böcker, böcker som inte lånats på länge, böcker vars innehåll är föråldrat med mera.”

”Biblioteken i Botkyrka kommun har gallrat vissa utgåvor av Astrid Lindgrens Pippi i Söderhavet där det förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska, men Bibliotek Botkyrka har också köpt in förlagets nya utgåva av boken från 2015 där de föråldrade uttrycken har bytts ut mot mer samtida.”

Här erkänner man alltså helt ogenerat, som vore det den självklaraste sak i världen, att en av Astrid Lindgrens titlar rensats bort för att ”det förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska”.

Josefsson hade alltså rätt! Bibliotekarier på Bibliotek Botkyrka gör sig av med böcker som de uppfattar som föråldrade och som de uppfattar kan uppfattas som rasistiska. Men varför stanna vid Pippi i Söderhavet?

Gillar du vad jag gör? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Bli månadsgivare på Patreon

Donera via Paypal:

Donate Button with Credit Cards

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s