Under Svea banér

Måndagen den 26 juni möttes återigen Gluntens Drängar på Gästrike-Hälsinglands nation för att skåla i brännvin. Denna sjöng vi den käckt patriotiska sången Under Svea banér. Det är en marsch från tidigt 1800-tal, och räknas som den första upsaliensiska studentsången.

Under Svea banér; Himlen seger oss ger;
Då för Konung och Land Äran lyfter sin hand.
Ännu Svearnes mod sig bereder en Stod
Utav Lagrarne höjd, fast beseglad med blod.

Himlen give oss frid!
Men om den icke vinnes utan vapen och strid,
Blive Segern då vår, ögat offre sin tår
Den som faller, ock rätt till vår tacksamhet får.

Den fullständiga titeln är: Under Svea banér – Marche för de studerande i Upsala 1809. Texten är skriven av professorn i teologi vid Uppsala universitet, psalmförfattaren Samuel Ödmann. Musiken är komponerad av director musices vid Uppsala universitet Johann Christian Friedrich Haeffner.

Ett porträtt av Samuel Ödmann hänger faktiskt på Gästrike-Hälsinglands nation. Han var nationens inspektor där 1808 till sin död 1829.

Den svenske, nyligen avsatte, överbefälhavaren, fältmarskalk Klingspor var hösten 1808, under Finska kriget, på väg från fronten i Finland till Stockholm och gästade då landshövdingen Erik af Wetterstedt på Uppsala slott. Den 24 oktober 1808 marscherade Uppsala studenter upp till slottet med sångarna i täten sjungande Under Svea banér för att hylla den celebre gästen.

Denna händelse blev starten för den senare under 1800-talet så populära studentsången samt hela den traditionella manskörssången i Sverige. Nu har Gluntens Drängar också sjungit den!

Gluntens Drängar (GD) består av jag själv, Antikalifen af Upsala, och den upsaliensiske kulturpersonligheten Michaël Lehman, även känd som Charles Keatington. Besök Lehmans blogg här

Gillar du vad vi gör? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s