Muslimen som bor i Arabi land

Det är fortfarande ramadan och det firar Gluntens Drängar, GD, Zeus oäkta söner, med en sång och en skål i Botaniska trädgården. Det är Sveriges äldsta botaniska trädgård, och ligger direkt väster om Uppsala slott.

Jag och min vän Michaël Lehman står på orangeriet Linneanums trappa. Orangeriet uppfördes 1787-1807 av Gustaf III. Gustafs skål! Förebild var bland annat det grekiska Poseidontemplet i Paestum i Italien.

Muslimen som bor i Arabi land
Han smusslar med sin arabesk
Och hembrännar´n blandar av jäst och vann
Och socker i lönndom sin mäsk.
Den ene han hotas av sin Koran,
Den andre av ting och polis
Men ingenting hotar en lutheran
Som dricker till Bolagets pris.

När Nils Holgersson flyger över Uppsala på korpen Batakis rygg, så firar Uppsalastudenterna den stora vårfesten i Botaniska trädgården:

”Men så hade det råkat hända, att den stora festen till vårens ära, som firas varje år i Uppsala, hade ägt rum denna afton. Och således hade Nils Holgersson fått se studenterna, när de hade tågat bort till Botaniska trädgården, där festen skulle hållas. De hade kommit i ett brett, långt tåg med vita mössor på huvudet, och hela gatan hade varit som en mörk ström, fylld av vita näckrosor. Vita, guldbroderade sidenfanor hade de burit framför sig, och de hade sjungit vårsånger under marschen. Men Nils Holgersson hade tyckt, att det inte var de själva, som sjöngo, utan sången hade svävat med dem över deras huvuden. Han hade tänkt, att det inte var studenterna, som sjöngo för våren, utan att våren satt gömd någonstans och sjöng för studenterna. Han hade inte trott, att människosång kunde ljuda så. Det var som barrsus i grantoppar, som klang av stål, som vildsvanssång ute i havsbandet.”

Läs även Michaël Lehmans inlägg ”Snappsvisa i ramadan”

Gillar du vad jag gör? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

 

En reaktion på ”Muslimen som bor i Arabi land

  1. Pingback: Snapsvisa i Ramadan | The Daily Cavalier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s