Den vita mumien

The Mummy 2017Mumien har uppstått från det döda! Ännu en gång… Trots att den evigt unge stjärnan Tom Cruise spelar huvudrollen i den nya mumiefilmen The Mummy har den fått usel kritik. De flesta recensenter tycks föredra originalet från 1932 med Boris Karloff som tragisk mumie. Han var skrämmande, men väckte samtidigt medkänsla.

Mellan Karloff och Cruise har det kommit tre andra filmer på ungefär samma tema: Mumien (1999), Mumien – återkomsten (2001) och Mumien: Drakkejsarens grav (2008).

Men 2017-års The Mummy har inte bara sågats för att den är fullproppad med klyschor, karaktärer vi sett tusen gånger förut och explosioner som gör en trött. Den har också fått en annan typ av kritik från den lättkränkta armén av ”Social Justice Warriors” på Twitter.

Vad kallar vi dessa Social Justice Warriors på svenska? De där som alltid är framme och ska förstöra glädjen med sina pk-pekpinnar. De som aldrig verkar kunna koppla av och bara njuta av en film utan att räkna hur många kvinnliga respektive manliga karaktärer som var med. Ettriga vänstermuppar, helt enkelt.

Har man inga riktiga u-landsproblem, så får man hitta på i-landsproblem. Nu har alltså mupparna hittat en ny sak att känna sig kränkta av – mumien Ahmanet spelas av en vit skådespelare! Det räcker inte att mumien är kvinna, hon borde vara svart också.

”They cast a white woman to play the mummy instead of a black woman”, skrev en SJW-twittrare medan en annan, som valt den svarte separatisten Malcolm X som sin profilbild, skrev: ”I knew The Mummy would be a European/American woman and not an African woman”.

Men, saken är den, att den vandöda inte alls spelas av en europeiska, utan av Sofia Boutella. Och hon härstammar från Algeriet! Det ligger varken i Europa eller Amerika. Men en arab, eller så kanske hon är berber, duger förmodligen inte åt Malcolm-X-profilen och de andra upprörda twittrarna. De vill ha en skådespelerska med lätt igenkännliga, ja, stereotypa afrikanska drag.

Det finns nämligen en myt, som från början skapats av afrocentriska intellektuella, om att de gamla egyptierna ska ha varit subsahariska afrikaner. Det har varit ett sätt för afrikanskättade i Amerika att känna stolthet över sitt ursprung. Ok, ni uppfann det ena och det andra, men vi byggde minsann pyramiderna! Myten har omhuldats av allt från svart makt-aktivister, religiösa svärmare till hip hop-artister. Men den saknar grund.

Helt nyligen lyckades forskare analysera DNA från 151 mumier. Resultatet visade att egyptierna var genetiskt besläktade med folk i östra Medelhavet och Europa. Däremot saknade de helt släktskap med afrikaner söder om Sahara. Läs mer om studien här

Gillar du vad jag skriver? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s