Inte salafism, bara normal islam

I år krockar ramadan med studentfirandet. Det innebär att troende muslimer, sådana som fastar, inte kan vara med. De får varken äta eller dricka före solnedgången. Hur firar man utan att äta och dricka? Jag har flera gånger påpekat att det finns motsättningar mellan islam och svensk kultur. Detta är ytterligare ett exempel.

I Expressen den 2 juni uppmärksammar man att den salafistiske predikanten Anas Khalifa i en video på Facebook varnar muslimska ungdomar för att delta i studentfirandet. En muslim som deltar i firandet, även om han eller hon fastar, kommer att drabbas av Allahs vrede:

”En sådan sak kan leda till Allahs vrede över dig. Och om Allahs vrede kommer över dig och du råkar under just den natten, där du tror att du har något frikort att göra vad du vill, ut för att Allah tar ditt liv. Då möter du Allah under ramadan. Istället för läsandes i moskén – festandes på en klubb.”

”När du ställer dig på flaket. Föreställ dig att Mohammed, frid vara med honom, skulle stå bredvid dig. Skulle han vara nöjd med dig? När du står och gapar och skriker bredvid folk som har champagne och vin och sprit?”

För att få ”balans” och visa att det finns ”kloka” muslimer har Expressen intervjuat Haider Ibrahim som leder Islamiska shiasamfunden i Sverige. När Expressen visar honom videon säger han att han inte hört talas om några som tvekar inför att fira studenten. ”Det är tragiskt”, säger han.

Dock är det så att det som Anas säger i sin video lika väl skulle ha kunnat sägas av en shiamuslimsk predikant. Sunniter och shiiter är överens om att killar och tjejer ska segregeras och att man inte ska befinna sig i en grupp som dricker alkohol. Det är inget som Anas hittat på!

Så detta är inte ett uttryck för salafistisk extremism, utan för normal islam. Ungdomsföreningen i Haider Ibrahims egen moské, Imam Ali-moskén i Järfälla, som han i Expressen-intervjun kallar ”vår moské i Järfälla”, anordnar en egen halal-studentmiddag. Ändå säger han alltså att inte hört talas om några som tvekar inför att fira studenten.

studentmiddagarna i Imam Ali-moskén sitter tjejer för sig och killar för sig. All mat är halal och ingen alkohol serveras. Eftersom det är ramadan i år förläggs middagen till kvällen. Det betyder att hela det vanliga studentfirandet är inställt för dessa ungdomar.

Gillar du vad jag skriver? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Annonser

En reaktion på ”Inte salafism, bara normal islam

  1. GT

    Man måste hela tiden fråga sig varför svenska journalister inte belyser detta faktum? Det finns ingen balans inom normativ islam. Ingenting balanserar den uppdelning och diskriminering samt de förbud som här förordas. Alla islamiska inriktningar kommande ur de fem största och dominerande lagskolorna är i sin ideologiska grund fullständigt icke-kompatibla med det västerländska liberal-demokratiska samhällssystemet. Detta måste komma fram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s