Sankt Eriks fana

Omar och Sankt Erik

På den katolska tiden dyrkade vi i Uppsala Sankt Erik. Han dog martyrdöden den 18 maj år 1160 på den plats där Domkyrkan nu står. Man författade ett officium, mässa och mirakelberättelser om Uppsalahelgonet som skulle bli nationalhelgon:

Uppsala, förhärligat
av martyrernas härliga troféer
och ärat genom hans underverk,
må fröjda sig.

I sockenmuseet i Gamla Uppsala förvaras denna fana. Det var en gång Gamla Uppsala kommuns egen fana fram till dess att inkorporering skedde med Uppsala stad 1947.

Sankt Eriks reliker förvarades i kyrkan i Gamla Uppsala fram till den 24 januari 1273 då de flyttades till den nya domkyrkan i Uppsala, som tidigare hette Östra Aros.

Jag har länge haft tanken att återuppliva Eriksdagen den 18 maj då man firade hans martyrium. Då kan denna fana komma till användning! Jag tycker att det ska vara en sekulär fest som alla känner att de kan vara med på. Jag tänker mig lek och spel, mat och dryck och klang och jubel. Läs mer här

Vi i Konservativa Måndagsklubben (KMK) kommer förmodligen att börja fira lite försiktigt den 18 maj 2018. Sedan växer det förhoppningsvis! Är du intresserad att vara med på KMK:s evenemang så kan du kontakta mig på Facebook eller Twitter.

Annonser

En reaktion på ”Sankt Eriks fana

  1. Pingback: Erik den heliges fana – Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s