George Bush och kriget mot terrorismen

Jag minns vänsterns hat mot George Bush den yngre. Jag var muslim under den perioden och utan att kunna så mycket om amerikansk politik så var det en självklarhet för mig att USA var imperialistisk och hade dåliga motiv. Kriget i Irak handlade om olja. Guantánamobasen var ett koncentrationsläger. Bush krig mot terrorismen var minst lika illa som Al-Qaidas krig.

Det var många som tänkte så. Jag minns boken Fundamentalisternas kamp från 2003 av den vänsterradikale författaren Tariq Ali. Omslaget pryds av en bild av Bush i turban och skägg. Budskapet: han är en ”vit taliban”, en kristen version av Usama bin Ladin.

Det här var tankar som delades av stora delar av vänstern efter 11 september-attackerna år 2011, och till och med idag. Att det inte är så stor skillnad mellan USA och jihadistiska terrorgrupper. Terroristerna är kanske till och med bättre, de försvarar sig ju och de har dödat färre. Man glömmer ideologin, man glömmer att de står för helt olika samhällsvisioner.

Bush kan likställas med talibanerna och att detta ens ska behöva sägas är på flera sätt bisarrt. För det första är ju kristendom och islam helt olika religioner. Det finns inget stöd i evangelierna för en talibanrörelse, för heligt krig och för att upprätta en brutal teokrati. För det andra var Bush ledare för en demokrati, inte en terrorgrupp.

När Bush, som första sittande amerikanske president någonsin, besökte Sverige i juni 2001 så fick han inget folkligt välkomnande. Han möttes av en stor skara demonstranter som hade samlats inför EU-toppmötet i Göteborg under parollen: ”Bush not Welcome”.

Men Tariq Ali och andra vänsterintellektuella var inte hederliga. De översåg med massor av saker. Som att Bush aldrig någonsin förde ett krig mot muslimer, han förde ett krig mot terrorister. I ett försök att räcka ut en hand till de goda krafterna inom islam talade han till och med om islam som ”fredens religion”, vilket i och för sig är vilseledande. Om man med islam menar en religion som bygger på Koranen och texterna om Muhammeds liv och lära så är det inte en fredlig religion. Koranen är inte en fredlig bok och Muhammed var inte en fredlig man.

Bush gjorde inte tillräckligt, terrorn fortsätter. Det beror till stor del beror det på motståndet från vänstern som försökte svartmåla alla ansatser att skydda USA från terrorism som ”islamofobi”. Vi har haft samma situation i Sverige, och värre, där vänstern gjort allt för att sabotera terrorbekämpningen. Nu är det år 2017 och världen plågas fortfarande av hotet från jihadismen, en ideologi och en rörelse som förstört hela länder.

Redan 2001 förstod Bush vad det handlade om och uttryckte sig så här i ett tal inför kongressen en månad efter 11 septemberattacken:

On September the 11th, enemies of freedom committed an act of war against our country. …

The terrorists’ directive commands them to kill Christians and Jews, to kill all Americans, and make no distinction among military and civilians, including women and children.

This group and its leader — a person named Osama bin Laden — are linked to many other organizations in different countries, including the Egyptian Islamic Jihad and the Islamic Movement of Uzbekistan. …

They are recruited from their own nations and neighborhoods and brought to camps in places like Afghanistan, where they are trained in the tactics of terror. They are sent back to their homes or sent to hide in countries around the world to plot evil and destruction.…

We will take defensive measures against terrorism to protect Americans. …

This is not, however, just America’s fight. And what is at stake is not just America’s freedom. This is the world’s fight. This is civilization’s fight. This is the fight of all who believe in progress and pluralism, tolerance and freedom.

We ask every nation to join us. … The civilized world is rallying to America’s side. They understand that if this terror goes unpunished, their own cities, their own citizens may be next.

Redan var Bush på det klara att detta var en kamp som hela den civiliserade världen måste föra tillsammans. Det var inte bara USA som hade attackerats, utan hela västvärlden. Alla som inte delar de islamiska fundamentalisternas ideal är måltavlor. Vi svenskar har sedan dess drabbats av två jihadattacker, Taimour Abdulwahab 11 december 2010 och Rahmat Akilov den 7 april 2017. Båda var invandrare.

De som genomförde 11 septemberattackerna var muslimska invandrare. USA införde därför en striktare invandringspolitik. Men USA beslutade också att föra kriget på fiendens hemmaplan där terrorbaserna fanns. ”Our immediate strategy is to eliminate terrorist threats abroad so we do not have to face them here at home,” förklarade Bush år 2005.

Massinvandringen från muslimska länder till Sverige har gjort att vi inte längre kan skydda oss från jihadistisk terror genom en striktare invandringspolitik. Hotet finns här, mitt ibland oss. Men det finns ett större hot än väpnad jihad, och det är det islamistiska missionsarbetet. Hur man arbetar för att bygga upp ett parallellsamhälle, ett samhälle som finns på det svenska territoriet men som inte är en del av Sverige. Denna splittring kan så småningom leda till väpnade konflikter, alltså att kriget mot terrorismen får föras här i stället för i Irak, Syrien och Afghanistan.

Vi har hjälpt flyktingar genom att ta in dem i vårt land, men på bekostnad av vår egen säkerhet. Det hade varit mycket bättre att hjälpa flyktingarna i närområdet. Då hade man kunnat hjälpa fler för mindre pengar och sluppit problemet med att islamisk fundamentalism sprids i Sverige.

USA-kännaren Ronie Berggren har nyligen gett ut en bok George Bush och hans tid. Det är den mest omfattande skildringen som finns på svenska och den första i en serie planerade böcker. Den första delen som finns ute nu handlar om presidentvalet år 2000, en kommande bok kommer att handla om kriget mot terrorismen. Det finns nog ingen svensk som är lika lämpad att skriva en sådan här bok. Berggren har följt Bushs presidentskap från början, lyssnat till alla hans tal och läst all relevant litteratur samtidigt som han drivit sin blogg och podcast Amerikanska nyhetsanalyser.

Själv har jag utvecklats och förändrat många av mina åsikter. Jag är inte längre muslim då jag inte kunde försona Koranens budskap med mitt samvete. Det gick inte att gå runt de hemska partierna eller låtsas som om de inte existerade. Under åren som gått har jag kommit att bättre uppskatta Bush. I flera av sina tal visar han på insikter om en grundläggande konflikt mellan västvärlden och islamisk fundamentalism. I moskéerna i Sverige var Bush hatad. Det fanns ett fåtal som var glada över 11 september, men många fler som kunde förstå varför jihadisterna gjorde som de gjorde, USA var ju islams fiende. USA är hatat för sina värderingar som man menar sprids över världen och undergräver moralen och livsstilen i islamiska samhällen.

Men Bush var inte perfekt. Hans tal om ”fredens religion” har fördröjt en nödvändig kritisk debatt om islam. Irakkriget gick inget vidare. Det blev en halvmesyr där USA störtade Saddam bara för att ge bort landet till Iran. Kriget kostade enorma summor. En riktig kolonisation hade förmodligen varit bättre. Framför allt för irakierna som visat att de inte är mogna för demokrati.

Saudiarabien är ett mycket större problem än Irak någonsin varit. Den saudiska världsmissionen, med sin finansiering av moskéer, koranskolor och imamer, lägger grunden för jihadismen. Att invadera och kolonisera Saudiarabien hade dock varit för riskfyllt och förmodligen lett till en blodig terrorvåg i hela västvärlden. Massiva protester i islamiska länder hade kunnat övergå till uppror, ungefär som under arabiska våren, och fört brutala, antivästliga islamistiska rörelser till makten.

Gillar du vad jag skriver? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s