Så kan man tåga på första maj nästa år

Första maj är vårglädje. Majsolen som ler. Vintern som rasat. Första dagen på sommarhalvåret. Men det är också de allt glesare, röda demonstrationstågen. I boken Våra högtider av Helge Ljungberg får jag reda på att traditionen att tåga på första maj går mer än tusen år tillbaka i tiden.

Ljungberg berättar att traditionen ursprungligen uppstått i frankerriket på 700-talet:

I det merovingiska riket hade man för sed att 1 mars, före sommarens fälttåg, hålla en generalmönstring i samband med vårtinget. Möjligen är seden ännu äldre, fastän man inte känner till den förrän under merovingernas tid. I Gregorius av Tours krönika berättas att konung Klodvig befallde hela hären att infinna sig i full beväpning för att uppvisa sina vapens glans in campo Martio.

De merovingiska konungarnas makt var starkt beskuren. Den låg hos rikshovmästaren, major domus. Mönstringen på marslägret omgavs av vissa riter. Kungen skulle föras dit på en vagn dragen av oxar. Han hade sin plats på en kulle, och där mottog han gåvor av folket. Men bredvid honom stod hans major domus, och det var han som utdelade befallningarna till folket.

Den siste av de frankiska rikshovmästarna vid konungens sida var Karl Martells son Pippin den lille. Sedan han antagit konungatiteln flyttade han vårmönstringen till första maj. Den kallades sedan för campus Madius eller campus Maiius, majlägret. Detta skedde år 755.”

Sista april kallas ofta slarvigt Valborg. Men den riktiga Valborgsdagen infaller första maj. Det är första maj som är den heliga Valborgs dag, medan sista april är valborgsmässoafton.

Valborg (ursprungligen Walpurgis), född 710 och död 779, var en engelsk prinsessa som blev nunna och sedan kallades till Tyskland av Bonifatius, ärkebiskopen av Mainz, för att arbeta för tyskarnas kristnande. Hon kanoniserades den första maj år 870.

Här är alltså två aspekter av första majfirandet som brukar få föga uppmärksamhet: den militära och den kristet katolska. Hur många firar den heliga Valborg på första maj?

Så jag har ett förslag till ett förstamajtåg den första maj 2018. Det kommer att få betydligt mer uppmärksamhet än de röda tågen. Och mer uppskattning också.

Allra främst tågar munkar och präster bärandes på en stor staty av den heliga Valborg. Statyn bör vara klädd i blommor. Ett standar med hennes bild är inte heller fel. Korgossar svingar rökelsekar som sprider väldoft omkring sig. De sjunger hymner på latin.

Efter de fromma tågar en grupp studenter i vit mössa och frack som sjunger Vintern rasat och O, hur härligt majsol ler. Men kanske även Kungssången. Den passar alla högtidliga tillfällen. Bäst vore om kungen kunde vara närvarande, sitta på någon plattform och ta emot hyllningar.

För sist i tåget paraderar de svenska soldaterna i vackra uniformer. Med klang och spel! För att göra den militära delen ännu pampigare kan man en grupp till häst klädda som frankiska riddare. Det ska påminna om campus Maiius år 755.

Men verkar ju tolerera alla sorters tåg på första maj numera. I år gick en grupp muslimska kvinnor och skanderade slagord till förmån för hijab, den islamiska sjalen. ”Rör inte min hijab!” Kvinnor som inte täcker sitt hår kommer att brinna i helvetet, varnade profeten Muhammed. Till skillnad från detta kommer vårt tag att vara lustigt.

Bilderna visar Pippin den lille och heliga Valborg.

Gillar du vad jag skriver? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s