Han nekades jobb på grund av islamkritik

Ronie Berggren är USA-kännare och har i flera år drivit podden Amerikanska nyhetsanalyser.

Förutom att podda har Berggren jobbat som personlig assistent, anställd av Örnsköldsviks kommun. När hans brukare gick bort strax före jul erbjöds han ett nytt jobb på ett HVB-hem. Där bor ett antal ”ensamkommande flyktingbarn”, framför allt afghaner.

Berggren skickade in sitt CV. Första mötet med chefen gick utmärkt och ett datum spikades för inskolning på hemmet.

Det blev dock inte som Berggren tänkt. Innan han kommit iväg till inskolningen fick han ett sms på sin mobiltelefon. Det var chefen. Hon förklarade att det inte skulle bli någon inskolning och inget jobb heller.

Varför? Därför att hon hade fått reda på att Berggren uttryckt sig ”opassande” kritiskt om islam på nätet. Det får man alltså inte göra. När Berggren begärde exempel på ”opassande” kritik kunde hon inte ge honom något.

Det som gör den här affären extra intressant är att Berggren inte gav upp. Han ville ha ett möte med chefen och en förklaring. Det blev av. Och poddaren Berggren bandade in alltihop! Samtalet finns att lyssna på här.

Ett viktigt ljudklipp som visar på hur det kan gå till i Sverige. I vårt sekulära land finns det en religion som fortfarande är helig: islam. Och det märkliga är att det är en religion som bara funnits här i tjugo-trettio år och som väldigt få svenskar tror på.

Man kan tycka att om någon tro skulle hållas för helig i Sverige så vore det kristendomen. Den har ju betytt så mycket för vår kultur. Vi har varit kristna i tusen år. Trots det är det helt okej att trampa på kristendomen, men ”opassande” att sakligt kritisera islam. Så det har blivit!

Den mest kände kristendomskritikern i vårt land är väl Christer Sturmark, ledare för den ateistiska organisationen Humanisterna. Kan du föreställa dig att han skulle nekas jobb för att kristna i omgivningen skulle kunna känna obehag? Självklart inte.

Mitt intryck av Berggren är av en klok och vänlig man. Han skulle inte sitta och diskutera islam med de unga männen på HVB-hemmet. Han skulle göra sitt jobb. Men chefen var orolig. Islam tenderar att göra folk oroliga. Även när det saknas riktiga skäl till oro.

Kristna är de som förföljs mest i världen. De plågas, fördrivs och slaktas. Men ändå är det islam som ska skyddas, eller snarare överbeskyddas. Muslimska tänkare som förstår att deras religion behöver förändras, och att förändring kommer genom kritik, känner sig svikna. De undrar varför det sekulära Sverige, som så misshandlar sin egen religiösa tradition, är så fullt av vördnad när det kommer till islam.

För att kunna klara den här kampen och fortsätta skriva behöver jag ditt stöd! Swisha ett bidrag till 0760078008 (Råbock).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s