ANTIKALIFEN är ute nu!

antikalifen-3-framsidaDet här är den tredje antologin jag ger ut under namnet ANTIKALIFEN. Texterna är inte ordnade kronologiskt, utan jag har gått på känsla. Olika versioner av texterna, eller delar av dem, har tidigare varit publicerade här på min blogg Nya Il Convito, i tidningen Samtiden och på opinionssajten Det Goda Samhället.

Jag valde att ge denna antologi titeln Bort och hem igen. För att det mesta i den berör min stora resa: att bli muslim och sedan lämna islam. Jag var Eddie, sedan blev jag Mohamed, och nu är jag Eddie igen. Men jag har kvar Mohamed som författarnamn, eftersom det är under det namnet jag är känd.

En röd tråd som går igenom alla texterna är kritiken mot islamismen och försvaret av vår sekulära demokrati. Mot trångsynt fanatism ställer jag humorn, fantasin och det kritiska tänkandet som tillsammans har gjort den västerländska kulturen så framgångsrik.

När jag växte upp på 80-talet fanns det varken internet eller smartphones. Serietidningar var stort och vi fantiserade om att bli superhjältar. Serietidningarna förmedlade också värderingar – demokratin måste försvaras mot onda galningar som vill ta över världen. Det var när Abu Bakr al-Baghdadi i Irak, Usama bin Ladins efterträdare i positionen som ärketerroristen nummer ett, utropade sig till Kalifen i bestämd form singularis, som jag bestämde mig för att bli Antikalifen. En ensam superskurk gör ingen bra story, tänkte jag. Idén snodde jag från den kristna traditionen av antipåvar, en som gör anspråk på påvevärdigheten, men som inte har erkänts av Rom.

En superhjälte måste ha en dräkt också. Jag valde mörk kostym, fluga och en röd fez. Men jag har inga vapen och inga superkrafter och är inte ute och slåss och fångar bovar. Det enda jag gör är att sitta en fåtölj och läsa. Så egentligen har jag nog inte blivit någon riktig superhjälte utan fortsätter bara att fantisera och dagdrömma!

Antikalifatets säte har jag förlagt till Uppsala, centret för den förkristna kulten som Adam av Bremen i sin krönika benämnde caput supersticionis barbaricae, ”den barbariska vantrons huvud”. I den lägenhet han kallar sitt palats händer det att Antikalifen sätter på sig sin finaste fez och sin finaste kostym, tittar sig i spegeln och säger: ”Spegel, spegel på väggen där! Säg mig vem som fagrast i antikalifatet är!” Han får alltid svaret: ”Du, o högvärdige antikalif!” Och när han står där och beundrar sig själv tänker han att han skulle passa väldigt bra som en orientalistisk stereotyp i någon av de pulptidskrifter eller serietidningar han gillar. Ser han inte lite grand ut som Mandrake, fast med fez istället för hög hatt?

Uppsala lämpar sig också utmärkt som säte för Antikalifen av en annan anledning: staden är spexens Mecka. Ett av de äldsta spexen uppfördes första gången den 30 november 1865 vid Södermanlands-Nerikas nation och hette Mohrens sista suck. Handlingen försiggår i närheten av Granada i det moriska Spanien, på 1400-talet får man tänka sig. Antikalifen skulle inte bara göra sig som seriefigur utan även som rollfigur i ett orientalistiskt Uppsalaspex!

Köp boken genom att swisha 200 kr till 0760078008 (Råbock). Ange adressen dit du vill ha boken.

5 reaktioner på ”ANTIKALIFEN är ute nu!

  1. Pingback: Överspänd antirasism kväver lust och glädje – DET GODA SAMHÄLLET

  2. Pingback: En man från Bodenwereder kan inte bli turk – Nya Il Convito

  3. Pingback: Gluntens Drängar – Nya Il Convito

  4. Pingback: Gluntens Drängar på brännvinsbord – Nya Il Convito

  5. Pingback: Vit ond man – Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s