Islamismen är vår tids farligaste antisemitiska rörelse

För 72 år sedan, den 27 januari 1945, befriades koncentrationslägret Auschwitz. Denna dag varje år minns vi Förintelsen och den nazistiska regimens ondska. Efter andra världskriget växte ett nytt, demokratiskt Europa fram som gjorde upp med sitt mörka förflutna. Antisemitismens demoner skulle drivas ut och ersättas av upplysning och tolerans.

Men idag har dessa demoner kommit tillbaka, fast i en ny skepnad. Det stora hotet mot judarna kommer inte längre från nazister utan från islamister. Risken att nazister ska vinna inflytande i väst är ytterst liten. Det är en utskämd och död ideologi. Men det betyder självklart inte att vi ska strunta i den. Hitler är dock mycket mera populär i arabvärlden än i västvärlden. Den arabiska översättningen av Mein Kampf är en storsäljare.

Det paradoxala är att det är det nya Europas tolerans mot andra religioner och kulturer som har möjliggjort den nya antisemitismen. Det är i skydd av vår religionsfrihet och vår mångkulturalism som islamister har kunnat etablera sig i Europa och sprida sitt antisemitiska gift.

Opinionsundersökningar visar att antisemitismen är utbredd i muslimska länder. Och muslimer som kommer till Europa bär i många fall med sig samma tankegods. Samma dag som man högtidlighåller Förintelsens minnesdag var jag på Röda korsets lumpbod i Uppsala. Jag mötte en vän från min tid som muslim. Han är palestinier. Han bjöd mig på en kaffe och vi började prata. Jag berättade att jag inte längre trodde på islam. ”Judarna har lyckats”, sade han. ”Det är vad de vill. Judarna ligger bakom terrorismen för att vända muslimer bort från sin tro.”

Han är långt ifrån ensam om dessa snurriga idéer. Tittar du på arabisk teve kommer du att få höra värre saker. Judarna ligger bakom alla olyckor. Antisemitismen är ett sätt att skylla sina tillkortakommanden på andra. När islamister får frågan varför de inte har lyckats bygga något fungerande samhälle svarar de att det beror på den judiska konspirationen. Det är islamismen som är olyckan, men de vill inte se det.

När vi minns Förintelsen bör vi betänka att judarna i Israel befinner sig under belägring. De lever mitt i en fientlig arabvärld. Imamer uppviglar sina anhängare till att sticka ner judar med kniv och köra över dem med bil. Så länge Israel finns påminns de omkringliggande arabstaterna om sina tillkortakommanden. Det går bra för Israel. Det väcker avundsjuka. Araberna skulle vinna så mycket mer på att lära sig av Israel.

Och tyvärr lever judarna under nästan belägringsliknande förhållanden även i Europa. Den islamiska och arabiska, antijudiska propagandan är global. Den når till varje arabiskt hem som har en parabolantenn eller en internetuppkoppling. Hets mot judar är som sagt vanlig i arabisk teve. Jihadister har attackerat judar vid ett flertal tillfällen. I moskéer, även i de svenska, demoniserar man judar, och uppviglar mot Israel.

En undersökning i april 2016 visade att antisemitismen har stor spridning bland muslimer i Storbritannien. En fjärdedel ansåg till exempel att judar är ansvariga för de flesta krig i världen. I Sverige arrangerar företrädare för islamiska organisationer, gång på gång, möten med antisemitiska konspirationsteoretiker. Omar Mustafa, tidigare ordförande för Islamiska Förbundet, arrangerade flera sådana möten. Mehmet Kaplan, före detta minister i Sveriges regering och ledande profil i ett antal islamiska organisationer, bjöd den antisemitiske agitatorn Yvonne Ridley till riksdagen. Inga moskéer deltar i högtidlighållandet av Förintelsens minnesdag.

Trots den svåra situationen i Israel med ständiga terrorattacker väljer ändå många judar att utvandra från Europa till Israel. Det är inget bra betyg åt oss. Vad ska vi göra? För det första måste det finnas en medvetenhet om problemets existens och omfattning, sedan måste vi sätta oss ner och prata om vad vi ska göra med denna nya verklighet, nämligen att Europa 72 år efter Förintelsen har en stor del av befolkningen som hyser ett hat mot judar jämförbart med nazisternas. Och denna grupp är inte isolerad utan en del av en större, global rörelse.

Kommer vi att kunna påverka dem? Vad gör starkast intryck: lektionerna om Förintelsen i den svenska skolan eller de antisemitiska predikningarna i moskén? För att inte tala om den islamiska och arabiska, antisemitiska propagandan som sköljer över dem via internet och satellitteve och kontakter med vänner, familj och religiösa ledare i hemländerna.

Det är en strid om idéer och värderingar, både här hemma i Sverige och globalt. Islamismen är en stor och mångfacetterad rörelse. Där finns Muslimska Brödraskapet, som ofta arbetar inom demokratins ramar, och där finns jihadisterna, som försöker förstöra den västerländska civilisationen genom terror.

obama-talarDen nyss avgångne presidenten Obama hade höga ambitioner när han tillträdde 2009. I sitt installationstal påminde han om att tidigare generationer amerikaner stått upp mot fascismen och kommunismen och att man nu även måste stå upp mot islamisk terrorism. Han använde inte ordet islamisk terrorism, men det var den han menade när han sade: ”Vår nation är i krig mot ett våldets och hatets vidsträckta nätverk.”

Obama hade en vision om att ena USA och världen mot ”tjugohundratalets största hot”. Han betonade att den islamiska terrorismen bottnade i en ideologi och därför inte kunde besegras med bara vapenmakt utan också genom västvärldens förmåga att vara en god förebild:

Vi tänker inte be om ursäkt för vår livsstil, som vi inte tvekar en sekund att försvara. Och vad gäller dem som försöker nå sina mål genom att sprida terror och slakta oskyldiga så har vi följande att säga: vår anda är den starkare och den låter sig inte brytas ner. Ni kan inte överleva oss, och vi kommer att besegra er.

Obama lyckades inte besegra den islamiska terrorismen, även om jihadledaren Usama bin Ladin dödades under hans administration. Inte heller Trump kommer att lyckas förverkliga sitt löfte om att ”knock the hell out of them”. Det här är vår tids stora strid och den kan ta årtionden. Men, oavsett hur man värderar Obamas gärning i övrigt, så tycker jag att han i dessa ord uttrycker en stark och hoppfull vision. Det är ord att tänka på när vi minns Förintelsen.

Gillar du vad jag skriver? Swisha en belöning till 0760078008 (Råbock)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s