Kulturmullor utfärdar fatwa mot Katerina Janouch

janouch-2Författaren Katerina Janouch ifrågasatte den svenska invandringspolitiken i tjeckisk TV. Då blev Hynek Pallas på Dagens Nyheter Kultur upprörd. Det hette att hon målade en svart bild av Sverige. Ska man tro på att den nationella stoltheten blev sårad? Nja.

Pallas, och tidningen DN, är arga för att de år efter år har försvarat en ohållbar invandringspolitik. Kritik har sopats under mattan. Efter asylkaoset hösten 2015 har allt fler vågat påpeka det uppenbara: vårt sätt att hjälpa flyktingar är dåligt. Vi skulle kunna hjälpa många fler för mindre pengar i närområdet. Dessutom skulle vi ha mindre problem hemma med segregation och militant islamism.

Men Pallas på DN Kultur står alltså tappert kvar på sin post. Man tänker på de där japanska soldaterna som hittades på isolerade öar efter andra världskrigets slut. De fortsatte att vara trogna sin gudomlige kejsare långt efter att han blivit avsatt. DN har redan väntat alldeles för länge med att rannsaka sig själva. Jag tror att det handlar om prestige. Man vill inte erkänna sina misstag.

DN-nissarna kan konsten att prata så att det låter som om de vet vad de pratar om. DN:s uppblåsta ego och myndiga ton verkar fortfarande kunna bedra vissa människor. Ungefär som Bagdad Bob säkert kunde få vissa irakier att tro att Saddam höll på att vinna och amerikanerna var på reträtt.

janouch-3DN har också sin skara troende som bugar och tar emot deras fatwor. Kanske är de oinsatta i frågorna? Kanske är de naiva? Kanske vill de imponera på sina kompisar? Kanske tror de att allting faktiskt går bra och att alla problem med segregation och militant islamism bara är påhittade av rasister? Oavsett vad det är så är det sorgligt. Ja, det är sorgligt att i Upsala Nya Tidning läsa om en barnbokhandlare i Uppsala som plockar bort Katerina Janouchs böcker ur sitt sortiment i åtlydnad av DN:s fatwa. Det är ännu sorgligare att se hur bokhandlare Elja Lietoff Schüssler ler brett medan hon berättar om sitt ”modiga ställningstagande”.

Det är inte modigt att ta bort böcker av författare som inte delar VÄRDEGRUNDEN. Det är bara dumt och okultiverat. En bokhandlare borde veta bättre. Vilken bokhandlare delar värdegrund med alla författare vars böcker man säljer? Tycker alla som säljer Sven Wollters böcker i sina butiker att kommunism är bra? Vem delar värdegrund med alla sina favoritförfattare?

janouch-1Dessutom är det sannolikt dåligt för affärerna. Sverige idag är inte detsamma som Sverige år 2015. Opinionen ser annorlunda ut. Bokhandeln i fråga heter Läslusen. Jag skulle gissa att man tappar en hel del kunder på det här. UNT konstaterar: ”Läslusens Facebooksida har omkring 500 följare. Efter inlägget har det vällt in oproportionerligt många kommentarer, många av dem väldigt kritiska.”

Barnbokhandlare Lietoff-Schüssler gör säkert kulturredaktionen på Upsala Nya Tidning glad. Och kulturredaktionen på DN. Och alla andra kulturredaktioner i gammelmedia. Men det är ett etablissemang på reträtt. Allt färre bryr sig om vad de tycker.

janouch-4

I sociala medier är det Katerina Janouch som är hjälten. Hon har fått fler följare på både Facebook och Twitter. Hon kommer säkert också att sälja fler böcker. Jag tror att alternativa plattformar på nätet så småningom kommer att bli så stora att författare kan ta kulturmullornas fatwor med ro.

Jag är ANTIKALIFEN. Min antifatwa lyder: Köp Katerina Janouch böcker!

Läs den här artikeln på Det Goda Samhället här

Gillar du ANTIKALIFEN? Swisha en belöning till 0760078008 (Råbock)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s