Välkommen till ANTIKALIFENS nyårskonsert!

Antikalifen läser stor bok 1För några år sedan utropade jag mig till ANTIKALIFEN, en superhjälte med en ganska anspråkslös dräkt: mörk kostym, fluga och en röd fez på huvudet. Han har dock inga superkrafter, det enda han gör är att läsa och skriva.

I sitt palats i en lägenhet i Uppsala händer det att han sätter på sig sin finaste fez, tittar i sin spegel och säger: ”Spegel, spegel på väggen där! Säg mig vem som fagrast i antikalifatet är!” Han får alltid svaret: ”Du, o högvärdige antikalif!” Och när han står där och beundrar sig själv tänker han att han skulle passa väldigt bra som en figur i en serietidning.

Denna nyårsafton arrangerar jag, ANTIKALIFEN, en konsert. Den hålls självklart i universitetsaulan i min hemstad Uppsala. Det är ju där vår manskör Orphei Drängar framför sina capricer varje advent. Huvudartisten på min konsert kommer att vara Jussi Björlings spöke! Och han kommer, för att hedra ANTIKALIFEN, att ha en fez på huvudet. Det har han haft förut, när han levde, nämligen i rollen som Alfred i operan Läderlappen. Den hade premiär den 17 september 1935 på Kungliga Teatern, som Stockholmsoperan då hette.

I Stockholmstidningen skrev Kurt Atterberg: ”Jussi Björling var strålande – i stämman som vanligt förstås, men även genom den dråpliga mask och uppsyn han anlagt. En tenorparodi som tog publiken med storm.”

jussi-bjorling-i-fez

Björling kommer att ta publiken med storm även denna gång. Vet ni vad han ska sjunga? Han ska sjunga Heidenstams dikt ”Sverige”, tonsatt av Wilhelm Stenhammar. Den finaste nyårssången jag kan tänka mig, skotska ”Auld Lang Syne” kan slänga sig i väggen! Fast vid närmare eftertanke är den nog, eftersom den är komponerad för fyrstämmig kör, mindre lämpad för unison allsång, särskilt vid tolvslaget då man börjat bli lite lullig… Hör Björling framföra ”Sverige”!

Sverige, Sverige, Sverige, fosterland,
vår längtans bygd, vårt hem på jorden!
Nu spela skällorna, där härar lysts av brand,
och dåd blev saga, men med hand vid hand
svär än ditt folk som förr de gamla trohetsorden.

Fall, julesnö, och susa, djupa mo!
Brinn, österstjärna, genom junikvällen!
Sverige, moder! Bliv vår strid, vår ro,
du land, där våra barn en gång få bo
och våra fäder sova under kyrkohällen.

Björling i rollen som den komiske, knubbige tenoren Alfred i sin fez påminner ganska mycket om Nilz Moritz i rollen som min namne Herr Omar i 1989 års julkalender: ”T. Sventon praktiserande privatdetektiv”. Herr Omar, med ögon lika svarta som den arabiska natten, är överdrivet artig och ställer gärna sin flygande matta till förfogande när Ture Sventon behöver resa någonstans för att lösa ett kvistigt fall. Gott nytt år!

Gillar du ANTIKALIFEN? Swisha ett bidrag till 0760078008 (Eddie Råbock)

Annonser

3 reaktioner på ”Välkommen till ANTIKALIFENS nyårskonsert!

  1. Pingback: Gott nytt år! – DET GODA SAMHÄLLET

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s