Rebeller och terrorister

rogue-oneDå har det kommit ett nytt avsnitt av rymdsagan. Rogue One, som är en fristående spinoff, är en vuxnare och mörkare Star Wars-film än The Force Awakens som släpptes förra året. Här skildras som vanligt kampen mellan det onda imperiet och de frihetslängtande rebellerna. På ökenmånen ligger den heliga staden Jedha City. Staden har en tydligt österländsk prägel och i basarerna möter man utomjordingar i niqab, ansiktsslöja. Där leder Saw Gerrera ett uppror mot den imperialistiska ockupationen. Hans män har arabiska drag, bär turban och kallas ”fanatiker”. Det är lätt att förknippa dem med islamiska terrorister, vilket vissa också gjort, men de är i grunden helt olika.

Jedha City är inte Mecka, trots att det är en ”arabisk”, helig stad i öknen. The Force eller Kraften som genomsyrar Star Wars-universumet är inte som Koranens gud en avundsam härskare som sitter på sin tron i himlen och belönar de som smickrar honom. Kraften är ett opersonligt allt-väsen, den är ett med universum. Jediriddarnas religion är panteistisk.

En del filosofiskt lagda, västerländska muslimer har, i ett försök att förbättra islams rykte, velat se likheter mellan jedireligionen och sufismen, islams mystik. Det är sant att det har funnits sufier som har uttryckt en panteistisk uppfattning. Ibn Arabi från Andalusien (1165-1240), poet och filosof, är väl den kändaste. Han menade att allt var Gud och Gud var allt.

Men Ibn Arabis spekulationer hade mycket svag grund i islams källor, Koranen och profeten Muhammeds undervisning. I islamisk teologi sätter man alltid Muhammeds åsikt före någon annans. Han är ju islams grundare och den som tog emot Koranen. Orientalisten H. S. Nyberg påpekade en gång mycket riktigt att Ibn Arabis panteistiska åsikt ”för alla verkliga muslimer” innebär ”höjden av blasfemi”.

Jedireligionen har betydligt fler likheter med buddhismen än med islam. Och i Rogue One möter vi också den blinde Chirrut, en filosofiskt lagd ”kung fu-krigare” med kinesiskt utseende som för tankarna till de buddhistiska shaolinmunkarna. Han upprepar också ständigt mantrat: ”The Force is with me. I’m one with the Force”. Det är inget som profeten Muhammed skulle ha kunnat säga. De mystiker som genom islams historia sagt sig ”vara ett med Gud” har bannlysts som kättare, flera har korsfästs och halshuggits.

En vänstersinnad skribent har till och med haft den dåliga smaken att, förhoppningsvis ironiskt, jämföra jediriddarna med jihadister. Luke Skywalkers väg att lära känna Kraften framställs som en ”radikaliseringsprocess” och rebellernas motstånd mot imperiet är så klart ”terrorism”. Presidenten Obama blir då ”kejsaren”, ledaren för det ”amerikanska imperiet”, med drönare som vapen för att slå till mot sina teknologiskt underlägsna motståndare. Natt är dag och dag är natt.

Vad man missar är att rebellerna i Star Wars-filmerna slåss för frihet, medan islamiska terrorister slåss för tyranni. De vill ha en drakonisk stat utan demokrati, yttrande- och religionsfrihet. I den nya filmen Rogue One ger sig en grupp rebeller visserligen ut på ett självmordsuppdrag, men det är för att bekämpa tyranniet, inte för att upprätta det. De attackerar heller inte civila, detonerar inga bilbomber i basarerna.

Man kan alltså inte likna rebellerna vid islamiska terrorister, däremot skulle man kunna likna imperiet vid vårt moderna kalifat, Islamiska staten i Syrien och Irak. Med den reservationen att den islamiska staten är betydligt hemskare. Imperiet är trots allt civiliserat, här finns bildning och förfining, medan IS bara står för den dumma, banala ondskan. IS är värre än något man kan se på film. Imperiet ockuperar planeter och exploaterar deras resurser, men de låter i hög grad de ockuperade folken behålla sina kulturer och religioner. Islamiska staten däremot kräver total underkastelse under deras sätt att tänka, vilket är att inte tänka alls utan blint lyda en tyrannisk Gud.

Och inte ens en postkolonial vänster som är helt desperat i sina försök att skönmåla jihadister och skuldbelägga väst kan dock likställa rebellernas attack mot Dödsstjärnan med jihadisternas attack mot World Trade Center den 11 september 2001.

Gillar du vad jag skriver? Swisha en peng till 0760078008

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s