Häxjakt i Harry Potters värld och på riktigt

mary-lou-bareboneDen nya Harry Potter-filmen ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” utspelar sig i 20-talets New York. Harry själv är inte med, han är ju inte född än. Huvudperson är istället en viss Newt Scamander, magizoolog.

Magizoologi är ett ämne som behandlar fantastiska vidunder (eller varelser kanske man ska säga, vissa är nämligen små och söta) och studeras av eleverna på trollkarlsskolan Hogwarts. Newt, som spelas av Eddie Raymande, är en blyg, engelsk gosse som tittar fram under sin röda lugg. Han kommer med båt från Storbritannien, men redan i tullen på Ellis Island börjar det gå galet.

Några av de fantastiska vidundren han har i sin väska smiter iväg och vänder upp och ner på hela New York. Den lilla nifflaren, tjuvaktig som en skata, vill gärna nosa på allt som glittrar. Men metropolen är redan hemsökt av annan, betydligt mörkare magisk kraft. En svart virvelvind som river sönder sina offer och förstör hela hus.

Medan den tafatte Scamander jagar runt på stan för att stoppa tillbaka varelserna i sin väska blir han bekant med trollkarlarna och häxornas hemliga värld. Men han lär också känna deras fiender. En sekt kallad New Salem Philanthropic Society ledd av den fanatiska puritanen Mary Lou Barebone försöker med agitation och flygbladsutdelning piska upp hat mot häxorna. I sitt kapell, Second Salem Church, uppkallad efter byn Salem där de beryktade häxprocesserna hölls i slutet av 1600-talet, samlar hon sin församling, The Second Salemers. Målet är att utrota häxeriet.

Sektledaren Mary Lou har adopterat tre barn med magiska förmågor, barn till häxor alltså, som hon behandlar styvmoderligt, för att inte säga fruktansvärt. Hon försöker bokstavligen slå magin ur kroppen på dem. De hunsas, kränks och pryglas med bälte.

I vår moderna värld finns det åtminstone en stat som styrs enligt Mary Lou Barebones och The Second Salemers principer. Jag tänker inte på Islamiska staten i Syrien och Irak (IS), för någon kan ju invända att det inte är en riktig stat. Nej, jag tänker på vad jag benämner Islamiska staten i Saudiarabien (ISS). Där har man upprättat ett veritabelt mugglartyranni (en mugglare är på harrypotterska en icke-magiker) som förföljer de man i sin febriga fanatism inbillar sig är magiker.

Magi är strikt förbjudet i Islamiska staten i Saudiarabien. Människor blir faktiskt pryglade, fängslade och halshuggna, i denna dag, efter anklagelser om häxeri. Det finns ett speciellt telefonnummer man kan ringa för att rapportera häxeri. Det är ganska vanligt att saudiska husbönder förgriper sig på sina utländska hembiträden. Blir de anmälda kan de dock skylla på att de blivit förhäxade, vilket slutar med att mannen går fri och hembiträdet straffas. Mary Lou hade dock själv inte uppskattat Saudiarabien, hon predikar ju en annan tro än islam och hade därför förmodligen avrättats tillsammans med häxorna hon hatar. Som kvinna hade hon dessutom inte fått synas, än mindre agitera på gatorna.

Det är inte bara i Saudiarabien man tror att häxor finns på riktigt. Enligt en undersökning genomförd av Pew Research Center tror en stor del muslimerna i flera länder på häxeri, demoner och onda ögat. Alltså inte bara en liten sekt som filmens New Salem Philanthropic Society. I Koranen beskrivs häxeri, eller ”sihr” som det kallas på arabiska, som en verklighet, och häxor och trollkarlar som ondskans hantlangare. Och för de troende är Koranen fortfarande Guds ord som tas på stort allvar.

Även troende muslimer i Sverige. Imamen i Halmstadsmoskén, Abu Muadh, pekade i en predikan ut en kvinna som häxa. Predikan lades ut på YouTube den 1 maj i år, och i klippet som har rubriken ”Dhikr Allah”, anklagar Abu Muadh om en nyanländ, muslimsk kvinna för att syssla med häxeri, ”sihr”, och alltså vara en häxa, ”sahira”. För att understryka hur ond denna kvinna är kallar henne också hondjävul, ”shaytana”. Detta händer alltså i Sverige år 2016.

Församlingen sitter tyst och andäktigt och lyssnar på Abu Muadh. Ingen protesterar. Man kan bara ana vad det betyder för den stackars kvinnan att från predikstolen i stadens moské anklagas för häxeri. Utfrysning? Mobbing? Något ännu värre? Vi har en konstnär som hotas till livet på grund av ett vidskepligt bildförbud. Jag skulle inte bli förvånad om i framtiden också så kallade häxor kan komma att utsättas för attacker. För så är det ju i länderna där många av våra muslimer kommer ifrån.

Fantastiska vidunder får man tro på i Saudiarabien. Djinnerna förstås, den arabiska folktrons andar som profeten Muhammed tog med i sin Koran och i sin nya religion. Och så har vi den bevingade hästen Buraq med människohuvud som förde Muhammed genom de sju himlarna ända upp till Gud. När de fantastiska vidundren är nämnda i islams skrifter så inte bara får, utan måste man, tro på dem. Men man får inte hitta på några själv. Muhammed var den siste profeten och den siste som fick hitta på. Det betyder inga söta, tjuvaktiga små nifflare alltså.

Gillar du vad jag skriver? Swisha en peng till 0760078008

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s