Ja, tänk om

Katarina Jagellonicas gravIdag den 20 juni 1566 föddes Sigismund Vasa. Jag ihågkom dagen med att besöka hans farfar, Gustav Vasas, hans far, Johan III:s, och hans hustru, Katarina Jagellonicas, gravar i Uppsala domkyrka. Sedan blev det tårta på Ofvandahls.

Efter mer än sex hundra år har Sverige fått ett nytt helgon. Elisabeth Hesselblad kanoniserades av påven den 5 juni i år. Den första svensken, också en svenska, som fick denna utmärkelse var Heliga Birgitta och det skedde 1391. Vi hade säkert haft fler helgon om inte reformationen kommit. Det var länge mer eller mindre omöjligt att vara katolik i Sverige och vi hade en protestantisk version av inkvisitionen som såg till att folk höll sig till den rätta läran. Men på senare tid har katolikerna kommit tillbaka. I min hemstad Uppsala finns det både jesuiter och en romersk-katolsk kyrka mitt i staden. Katolska kyrkan är faktiskt den snabbast växande kyrkan i Sverige, medan den gamla lutherska kyrkan krymper. Katolikernas framgångar beror dock mer på invandring från katolska länder än på proselytism.

Sedan reformationen har det lutherska blivit en del av svensk kultur och katolska seder kan ännu idag uppfattas som osvenska. I etnologen Gillis Herlitz bok Svenskar. Hur vi är och varför (1991) kan man till exempel läsa att det framför allt är tre företeelser som mycket starkt påverkat svenskens sätt att vara. Det är Martin Luther och protestantismen, klimatet med kalla vintrar och varma somrar, och socialdemokratin.

Men det var inte ödesbestämt att vi skulle bli lutheraner. En av Gustav Vasas söner, Johan III, var något av en kryptokatolik som ville föra svenska kyrkan närmare Rom. Johan gifte sig med en polsk prinsessa, Katarina Jagellonica, och de fick en son, Sigismund, som fick en katolsk uppfostran. Det märkliga inträffade sedan efter Johans död att Sverige efter sin reformation åter fick en katolsk kung.

I Uppsala finns en plats som kallas Polacksbacken där Upplands regemente hade sina kaserner. Den kallas så för att Sigismunds polska soldater ska ha varit lägrade där. Sigismund var redan kung av Polen när han kröntes till svensk kung i Uppsala domkyrka den 19 februari 1594, men han hann inte regera över sin faders land i så många år innan inbördeskrig utbröt mellan honom, Sveriges rättmätige kung, och farbrodern, hertig Karl, som var sträng protestant. Kriget avgjordes genom slaget vid Stångebro 1598 då den katolska hären, som bestod av svenskar, tyskar, polacker och ungrare, besegrades. Så slutade Sveriges sista inbördeskrig.

Det var först nu, efter hertigens seger 1598, som Sverige definitivt blev ett lutherskt land. Det hade kunnat sluta annorlunda. Hade inte hertigen vunnit hade han inte blivit kung Karl IX och far till näste kung, protestantismens store hjälte Gustav II Adolf.

Varför tänker jag på detta? En anledning är att Sigismund föddes idag den 20 juni, en annan kan vara programmet ”Tänk om” som går på teve. Det är Fredrik Lindström som undersöker hur Sverige hade sett ut om vissa historiska händelser aldrig hade hänt. Ja, tänk om. Sverige hade kunnat se väldigt annorlunda ut om Sigismunds här hade vunnit slaget vid Stångebro. Vi kanske hade blivit katoliker igen. Jesuitskolorna hade växt upp som svampar ur jorden, klostren öppnat igen och protestantiska kättare fördrivna till vänligt sinnade delar av Tyskland.

SigismundMen inte bara vår historia hade förändrats, Europas och världens historia hade också kunnat ta helt andra vägar. Det nya katolska Sverige med Sigismund som kung hade kanske allierat sig med Spanien och gett Filip II, en svuren fiende till protestantismen, Älvsborg som flottstation. Därifrån hade Spanien gjort ett nytt försök att invadera England med en ännu större armada än förra gången. På riktigt oövervinnlig, bestående av ståtliga skepp byggda av svenskt timmer. Även England hade återkatolicerats. Det engelska imperiet skulle aldrig ha uppstått, istället skulle det spanska imperiet ha blivit ännu större och mäktigare. Det nederländska upproret hade slagits ner, Frankrike hade ödmjukats sig inför habsburgarna och Europa hade förskonats från det trettioåriga kriget. Och så vidare. Tanken svindlar. I Gillis Herlitz bok om svenskarnas sätt hade vi kanske fått läsa om svenskarnas djupt ingrodda ”katolska sinnelag”.

Segrarna skriver historien och förloraren Sigismund har förstås svartmålats av svenska historieskrivare. Grimberg beskriver honom som en ”svag natur” i händerna på kringsmygande, fanatiska jesuiter som bara väntade på att få bränna svenskar på bål. Han förklarar dock aldrig på vilket sätt den protestantiska intoleransen skulle vara bättre än den katolska. Jesuiterna, påstår Grimberg, ljög, begick mened och brukade dolk eller gift, allt för påvens makt.

Grimbergs antikatolska tirader har föga värde förutom som påminnelse om att historieskrivningen alltid varit en del av de ideologiska striderna. Men hans ”tänk om” är intressant och skulle kunna bli uppslag till ett kommande teveprogram med Fredrik Lindström. ”Med stora förhoppningar”, fortsätter Grimberg, ”motsåg hela den katolska världen Sigismunds krigsföretag mot sitt svenska rike. Lyckades det, så skulle Sverige sedan kunna bistå Spanien i dess kamp mot det protestantiska England och Älvsborg bli en spansk flottstation och stödjepunkt för ett nytt angrepp på England.”

Vem vet hur morgondagens Sverige kommer att te sig? Vem vet vilka slag som kommer att utkämpas? Ett är dock säkert, att det vi gör nu, de beslut vi fattar, har betydelse. Man kan inte ta någonting för givet. Konflikten mellan katoliker och protestanter har kallnat och i stället är det konflikterna med islamiska förtecken som märks i nyheterna.

Gillar du vad jag skriver? Swisha en peng till 0760078008

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s