Poesikväll med Marcus Birro och Mohamed Omar i Uppsala

Birro 2Sedan jag började intressera mig för poesi i femtonårsåldern har jag gått igenom alla, ja jag menar alla, diktsamlingar som finns på Stadsbiblioteket i Uppsala. Jag kan inte påstå att jag har nagelfarit dem, men jag har bläddrat igenom dem och hunnit bilda mig en uppfattning om innehållet. Av alla dessa hundratals diktsamlingar är det ett mycket få som jag minns och ännu färre som jag tyckte det var något bevänt med. Diktsamlingarna av Marcus Birro kommer jag både ihåg och tycker om. Därför är det så roligt att jag och Birro ska läsa dikter tillsammans. Mötet äger rum onsdag den 20 april kl 18.00 på Uppsala Stadshotell, som numera heter Oasia, på Drottninggatan 9.

Jag och Birro tillhör samma generation, den som ibland kallas ”den ironiska generationen”, även om han är några år äldre än mig. Vi är alltså födda på sjuttiotalet och var unga på nittiotalet. Han har sitt magiska Göteborg, jag mitt Uppsala.

Poeten Birro är en romantiker; det är en mörk romantik som klamrar sig fast vid livet och dess under, smärtsamt medveten om att allt tar slut, att bakom varje vackert, skrattande ansikte lurar ett grinande kranium. Man hinner inte fullkomligt greppa undret innan det är borta. Det finns ett antal bluffmakare idag, som inte kan skriva och inte har något att säga, men som av någon oförklarlig anledning får ge ut böcker. Diktsamlingar som inte berör någon, som ingen bryr sig om och som ingen kommer att komma ihåg, men som får bra recensioner i DN. Birro hör inte till denna grupp. Han hör till de riktiga poeterna.

Stadshotellet 1901Jag ska berätta en anekdot om Gästis, som Stadshotellet i Uppsala kallas. Den 2 december 1956 talade Harry Martinson om sitt science fiction-versepos Aniara i sal X, ”tian”, i universitetshuset. Det var fullsatt. Folk satt i trapporna och stod längs väggarna. Alla var förväntansfulla och ingen blev besviken. Diktverket skildrar hur skeppet Aniara med dess passagerare ombord är på väg bort i den svarta, tomma rymden. Men egentligen är skeppet en bild för vår jord och färdens slut står för den förödelse som Martinson fruktade väntar oss alla inom kort. Det var 1956 och atombombhotets vilade tungt över många sinnen.

Efter läsningen tog Litteraturklubben, studentföreningen som stod för arrangemanget, med sig Martinsson till Stadshotellet för en ”stadtsupé”. Det var praxis att Litteraturklubbens inbjudna talare inkvarterades på Stadt och av styrelsen trakterades i hotellets matsal. Just denna supé, eller sexa som man vanligen sa, blev särskilt minnesvärd genom att Martinson talade fritt ur hjärtat och berättade om den ångest som låg bakom Aniara. ”Jag skrev den boken i stället för att ta livet av mig”, sade han. Efter en kort stund av gripen tystnad utbringades en skål.

Jag kommer att läsa dikter ur boken Skymning öfver Upsala, som kom ut hösten 2013. Jag har även spelat in dikterna och lagt dem på YouTube. Lyssna här! Bakgrundsmusiken gjordes av den italienske kompositören Giacinto Scelsi (1905-1988). Hans musik är stundtals skrämmande, som tanken på det lilla skälvande livet i ett till synes oändligt, svart universum.

Tid: Onsdag 20 april kl. 18.00 Plats: Restaurang Oasia, Drottninggatan 9 i Uppsala

Fritt inträde, baren är öppen, mat serveras.
Eventet på Facebook hittar du här

Gillar du vad jag gör? Swisha en peng till 0760078008

Annonser

En reaktion på ”Poesikväll med Marcus Birro och Mohamed Omar i Uppsala

  1. Kan tyvärr inte närvara, men som hedning med viss anknytning till Uppsala tycker jag det vore ytterst intressant. Du och Marcus Birro väcker – av skäl som jag inte riktigt kan förklara – detta är inte rätt forum – min stora sympati, och jag är med er i anden, om än inte ekonomiskt. Det här med att sätta ut swish-länkar på wordpress sidor är väl att gå lite långt, om jag tolkat regelverket rätt. Hedervärt för en fattig poet och värt allt stöd, men kanske är just jag för restriktiv i mina tolkningar. Tackar för den fina nekrologen över Lars Gustavsson. Någon annan dag, kanhända, skriver jag en essä över Ibn Fadhlan, och de historiska belägg som möjligen kan hittas för Uppsala som Anti-Kalifatets absoluta Mecka och huvudstad. Behöver detta kalifat sina janitscharer eller en beglerbej ställer jag gärna upp, men endast rent andligen och icke bokstavligen, förstås…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s