Anders Blixt ger ut noveller inspirerade av hans tid i Afghanistan

Anders Blixt mars 2016Rollspel var stort på 80-talet. Vi var många som spelade Drakar och Demoner och Mutant. För oss är Anders Blixt en idol och en legend. Han skapade Monsterboken, Drakar och Demoner Expert och Mutant 2 med mera. Listan är lång. Men han har också gjort andra saker. Han arbetade som civil specialist inom EU:s samhällsbyggande insatser i Afghanistan i sex månader 2008-9.

Upplevelserna från det krigshärjade landet har nu blivit två noveller, Dust och The Road, som släppts som e-bok. Jag mötte Anders på ett café i Uppsala för att prata om boken. Han berättade att när han kom hem från Afghanistan hade han mardrömmar och svårt att sova. Han fick rådet av en terapeut att skriva av sig, vilket han gjorde och mardrömmarna försvann! Flera scener i novellerna bygger på verkliga händelser.

Novellerna är skrivna på engelska och jag undrar om det inte svårt att skriva på ett andraspråk. Men engelskan känns som ett förstaspråk för Anders. Han pluggade i USA i tonåren. Och det var engelska han använde i Afghanistan, så det kändes bara naturligt att skriva på engelska.

Men novellerna utspelar sig inte i Afghanistan, inte ens på jorden! De utspelar sig på en annan planet och i ett land som heter Ariana. Men det är mycket likt Afghanistan. Jag frågar varför han valde att science fiction-genren. ”Det är friare”, säger Anders. ”Man kan fokusera på sin berättelse och behöver inte bry sig om att få allting rätt.”

Planeten där Ariana ligger är en så kallad lapptäcks-planet som består av kontinenter, lappar, skilda åt av bergskedjor som går som sömmar mellan dem. Den teknologi som används inte är superavancerad utan snarare ”retro-tech”. Anders tycker att teknologin bör hålla sig på en ganska låg nivå för att inte utmaningarna ska kännas för lätta.

Ariana är ett dammigt och torrt landskap. Novellen Dust börjar så här: ”I will always associate Ariana with the smell of dust…” Det finns ett vemod i både landskapet och i huvudpersonens sinnesstämning. Han är, liksom Anders var i Afghanistan, utsänd av en mer civiliserad stat för att försöka bygga upp ett fungerande samhälle i Ariana. Men han är något resignerad, betraktar landskapet från snett från sidan. Så här beskriver berättaren i novellen sin situation i Ariana:

”What do we do here, alians in an unearthly land, hated by some, distrusted by most and appreciated by too few? Ariana had for decades been a place shunned by the powers-that-be, the home of fierce natives and devoid of anything that would attract the attention of outsiders.”

Det värsta med tiden i Afghanistan, berättar Anders, var känslan av att vara ett mål, att det fanns folk som ville döda en. Man var ständigt beredd på en attack. Det tog tid att anpassa sig till livet i Sverige och för såren att läka. Dust och The Road finns alltså tillgängliga som e-bok. Men det är tänkt att bli fler noveller som så småningom ska samlas i en pappersbok.

Köp novellerna på Amazon här

Besök Blixts blogg The Dream Forge här
Läs min intervju med Anders Blixt den 2 januari 2015 här

Gillar du vad jag skriver? Swisha ett bidrag till 0760078008

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s