En charmig liten serie

Frans, serie, reklam 1Nu har min och Rickard Fornstedts seriebok NECRONOMICON I UPSALA recenserats av Sofia Åkerberg på bloggen Rörliga bilder och tryckta ord. Den fick två och en halv av fem stjärnor, vilket är hyggligt. Åkerberg skriver:

Historien är skriven av kulturskribenten Mohamed Omar och tecknad av Rickard Fornstedt. Stilen är skarpt svart-vit med mestadels avlånga paneler i grupper om tre på varje sida. På något sätt blir jag påmind om Hergé och Tintin, där en hyfsat avskalad men samtidigt realistisk stil får berätta mer eller mindre fantastiska historier. Serien inkorporerar bilder från andra media eller dokument i berättandet, på ett uppslag med mycket svärta får läsaren också ta del av en snyggt presenterad tillbakablick.

Här handlar det om den ökända skriften Necronomicon som finns i ett sällsynt ex på Carolina Redeviva och som kan hjälpa hugande kultledare att öppna interplanetära portaler om man bara kan tänka sig att bistå med ett människooffer eller två. Trots det hårresande innehållet är tonen genomgående rätt trivsam, mestadels beroende på att professor Frans alltid är lugn som en filbunke och att handlingen tryfferats med typiskt studentikosa företeelser som mösspåtagning och nationssittningar med generösa mängder punch.

Även om Lovecraft-inspirationen är uppenbar och Up(p)sala med sina ärevördiga lärdomstraditioner lånar sig väl som miljö för den berättelse som utspelas är det ändå långt ifrån ett dimdrypande Arkham på amerikanska nordöstkusten. Inte minst på grund av Fornstedts tydliga stil når serien förstås aldrig den känslomässiga stämning som är Lovecrafts styrka. Utbytet mellan Frans och studenten Henning är också ofta lite humoristiskt där Henning bland annat får introducera sin professor för moderna företeelser som SMS och Facebook. Så som sagt mer inspirerad av Lovecraft än en ren pastisch

Necronomicon i Upsala är på det hela taget en charmig liten serie som fortsätter att bygga på det svenska mythos som bland annat götts av John Ajvide Lindqvist, Anders Fager och även Mohamed Omar själv i en tidigare novell, Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet.

Läs recensionen på bloggen Rörliga bilder och tryckta ord här

Det går att köpa Necronomicon i Upsala från mig direkt. Den kostar 100 kr. Betala 100 kr till bankkonto 8381-6 403 153 111-6 (Swedbank) eller swisha till mobilnr 0760078008. Ange adress.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s