Antikalifen. Ny bok ute nu!

Framsida, mina fatworNär jag växte upp på 80-talet fanns det varken internet eller smartphones. Serietidningar var stort och vi fantiserade om att bli superhjältar. Serietidningarna förmedlade också värderingar – demokratin måste försvaras mot onda galningar som vill ta över världen. När Abu Bakr al-Baghdadi i Irak, Usama bin Ladins efterträdare i positionen som ärketerroristen nummer ett, utropade sig till Kalifen i bestämd form singularis, bestämde jag mig för att bli ANTIKALIFEN. En ensam superskurk gör ingen bra story, tänkte jag. Idén snodde jag från den kristna traditionen av antipåvar, en som gör anspråk på påvevärdigheten, men som inte har erkänts av Rom.

En superhjälte måste ha en dräkt också. Jag valde mörk kostym, fluga och en röd fez. Jag är ju fezfetischist och säger som Doctor Who: ”I wear a fez now, fezzes are cool.” Men jag har inga vapen och är inte ute och slåss och fångar bovar. Det enda jag gör är att sitta en fåtölj och läsa. Så egentligen har jag nog inte blivit någon riktig superhjälte utan fortsätter bara att fantisera. Ibland delar Antikalifen med sig av sina läsupplevelser. Och han utfärdar också fatwor, det vill säga utlåtanden om vad man som icke-rättrogen bör tycka.

Antikalifatets säte har jag förlagt till Uppsala, centret för den förkristna kulten som Adam av Bremen i sin krönika benämnde caput supersticionis barbaricae, ”den barbariska vantrons huvud”. I sitt palats i ett grått höghus i förorten Gottsunda händer det att Antikalifen sätter på sig sin finaste fez och sin finaste kostym, tittar sig i spegeln och säger: ”Spegel, spegel på väggen där! Säg mig vem som fagrast i antikalifatet är!” Han får alltid svaret: ”Du, o högvärdige antikalif!” Och när han står där och beundrar sig själv tänker han att han skulle passa väldigt bra som en orientalistisk kliché i en serietidning.

I mars 2015 började jag skriva för bloggen Det Goda Samhället. Den 19 mars publicerade jag mitt första inlägg, eller fatwa som jag alltså kallar dem. Rubriken var ”Därför älskar jag västerländska värderingar”. Jag samlade sedan mina fatwor i en bok som jag gav ut under titeln Antikalifen. Jag älskar västerländska värderingar. Nu är det alltså dags för del två: Antikalifen. Mina fatwor! Den innehåller hela 46 fatwor publicerade på Det Goda Samhället sommaren och hösten 2015.

På omslagsbilden av serietecknaren Christoffer Saar ser ni Antikalifen stå framför Swedenborgs grav i Uppsala domkyrka. Den arabiske profeten Muhammed är visserligen mer känd, men låt oss inte glömma att svenskarna har sin! I flera av mina fatwor, liksom i detta inlägg, blandas humor och allvar. Som helhet är dock budskapet både allvarligt och angeläget, vilket inte minst terrorattacken mot Paris visade.

Köp boken Antikalifen. Mina fatwor genom att swisha 200 kr till mobiltelefonnummer 0760078008 eller sätt in på bankkonto 8381-6 403 153 111-6 (Swedbank). Ange adress.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s