Jag pratade i radio om serieboken Necronomicon i Upsala

Omar och Rickard på Radio UpplandTisdag den 20 oktober var jag och tecknaren Rickard Fornstedt med i Radio Upplands morgonpass för att prata om vår seriebok Necronomicon i Upsala. Hjältarna heter Frans, en excentrisk professor i egyptologi, och Henning, Star Wars-nörd och egyptologistudent. De håller till på ett kontor på Gustavianum. I radioinslaget sade vi något om varför Uppsala var så märkvärdigt. Universitetsstaden Uppsala är känd för sina original. Ett Uppsalaoriginal, berättade jag, som liksom Frans tyckte om att bära fez, hette Alfred Jensen (1859-1921). På Gästrike-Hälsinge nation (GH) hänger hans porträtt väl synligt. Han intar en ledig pose med röd fez på huvudet och pipa i munnen.

Alfred JensenI jubileumsskriften Gästrike-Hälsinge nation 350 år (1996) är Alfred Jensen nämnd sju gånger. Man får veta att han till sin läggning var ”en stor bohem”. Han föddes 1859, samma år som Darwin gav ut Om arternas uppkomst och Viktor Rydberg romanen Den siste atenaren. Jensen var liksom Darwin och Rydberg frisinnad i religionsfrågan. Han lade grunden till den radikala studentföreningen Verdandi när han under tidigt 1880-tal ledde en petitionsrörelse för religionsfrihet. Han var slavist och översatte rysk litteratur till svenska.

Necronomicon i Upsala 2Alfred Jensen hoppade i Fyrisån! Gästrike-Hälsinge nation var från början två nationer som den 2 november 1811 efter konsistoriets godkännande slogs samman till en. År 1911 hålls en bankett, märkligt nog på Gillet, för att fira hundraårsdagen av sammanslagningen. Alfred Jensen, hedersledamot av nationen, är en av högtidstalarna. Det var originellt, noterar en samtida kommentator, och långt ifrån en panegyrik över talarens eget studentliv. Jensen berättar bland annat hur han i ett anfall av olycka och hopplöshet försökt dränka sig i Fyrisån. Åhörarna uppfattar detta som ett utslag av studentikost skämtlynne och brister i skratt, vilket förargade talaren som just gjort en allvarlig bekännelse.

I sitt tal vid Svenska Akademiens Nobelbiblioteks hundraårsjubileumden insköt Per Wästberg att den ”stundom i röd fez klädde slavisten Alfred Jensen är ett lärdomsöde värt sin egen levnadsteckning”.

Lyssna på samtalet med mig och Rickard i Fornstedt här. Spola fram till 1:16:30.

Vi har boksläpp lördag 31 oktober kl 13.00 på Seriezonen i Uppsala. Anslut dig till eventet på Facebook här

Det går att köpa serieboken NECRONOMION I UPSALA från mig direkt. Den kostar 100 kr. Betala 100 kr + 14 kr porto till bankkonto 8381-6 403 153 111-6 (Swedbank) eller swisha till mobilnr 0760078008. Ange adress.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s