Serieboken Necronomicon i Upsala ute nu!

Necronomicon i Upsala 2Under rollspelens guldålder på 1980-talet prövade jag och några kompisar på Call of Cthulhu, ett rollspel som bygger på H. P. Lovecrafts berättelser. Det var den 3:e upplagan från 1986. Jag minns att jag tyckte det var kul med Sanity Points. När man var med om något hemskt eller lärde sig något nytt om den ockulta verkligheten tog ens mentala hälsa skada. Hade man otur kunde man sluta sina dagar som patient på ett mentalsjukhus. Senare, i början av 90-talet, hade jag andra kompisar som var depprockare och lyssnade på Fields of the Nephilim. Bandet hade en del lovecraftianska inslag i sina låtar.

Förra året (2014) gav jag ut en detektivnovell om Frans Stenberg, professor i egyptologi, och hans sidekick, Star Wars-nörden Henning, som löste en mordgåta i Uppsala. Jag kallade det för ”upsaliensisk pulp fiction” och såg det som en chans att uttrycka min stora kärlek till idolerna H. P. Lovecraft och Arthur Conan Doyle, såväl som lärdomsstaden Uppsala. Jag tänkte mig ett ”Cthulhu by gaslight” i de akademiska kvarteren runt Gustvianum där Frans har sitt kontor. Upsala (med ett p) skulle ha som förhållande till det verkliga Uppsala (med två p) som Gotham har till New York. Novellen, som fick heta Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet, hade ett supersnyggt omslag av serietecknaren Olov Redmalm och var från början tänkt att bli en serietidning.

I år (2015) gav jag ut en kortroman, Professor Frans och den siste Sturen, som tog ett steg mot serietidningsmediet i och med att den innehöll hela fem illustrationer av Redmalm. Men nu har Professor Frans blivit serie på riktigt! Det är Rickard Fornstedt som tecknar. Äventyret heter Necronomicon i Upsala och innehåller en konspiration, en hemlig kult, en galen ufolog och en Arkhamavdelning på Ulleråkers mentalsjukhus. Och sist men inte minst svartkonstboken Necronomicon, den galne araben Abdul Alhazreds bok. Varför heter den Necronomicon i Upsala? Det är en hommage till novellsamlingen Necronomicon i Sverige, som kom ut 2002.

Jag och Rickard kommer att presentera boken på The Stockholm H. P. Lovecraft Festival den 11 oktober. Sedan följer officiellt boksläpp på Seriezonen i Uppsala den 31 oktober. Vi bjuder på vin! Kolla in eventet på Facebook här

Det går att köpa boken från mig direkt. Den kostar 100 kr. Betala 100 kr + 14 kr porto till bankkonto 8381-6 403 153 111-6 (Swedbank) eller swisha till mobilnr 0760078008. Ange adress.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

9 reaktioner på ”Serieboken Necronomicon i Upsala ute nu!

  1. Pingback: Wallander och Frans: Serier av olika slag | Tofflan - en tragisk komedi

  2. Pingback: Frans Stenbergaren: Mer av allt! | Svenskt Cigarrlexikon

  3. Pingback: Just nu vill jag leva eller bara been there, done that? | Tofflan - en tragisk komedi

  4. Pingback: ”A Swedish library’s hardly a place for occult horrors”. Lovecraftfestivalen 2015 | Nya Il Convito

  5. Pingback: Att offra sitt huvud till Gud | DET GODA SAMHÄLLET

  6. Pingback: Okult rymdnazism i Uppsala | Gilla serier

  7. Pingback: Att offra sitt huvud till Gud | Nya Il Convito

  8. Pingback: Serierecension: Necronomicon i Uppsala | Schipperke

  9. Pingback: Den galne araben – Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s