Uppsalaboken ”Den siste Sturen” ute nu!

Den siste Sturen, omslagNu är den här! Professor Frans och den siste Sturen är en kort roman, en lång novell skulle man också kunna kalla den, om ungefär 60 sidor. Den innehåller fem illustrationer av serietecknaren Olov Redmalm. Han har också gjort omslagsbilden som föreställer en scen från Gamla kyrkogården i Uppsala. Är det en liktjuv som smyger omkring med en lykta bland gravarna?

Frans Stenberg är professor i egyptologi med kontor på Gustavianum. Vid sin sida har han sin student Henning, serienörd och Star Wars-fan. Någonting har stulits. Ett ovärderligt, kulturhistoriskt föremål. Alla tycks dölja något, ingen går att lita på. Det viskas och konspireras. En bitter fejd pågår i Domkyrkan mellan olika teologiska fraktioner. Kajorna skränar ihåligt kring katedralens torn. På det frenologiska institutet samlar doktor Herman Ghalla på kranier. Den tjocka och spöklika dimman vilar som en förbannelse över staden.

Den siste Sturen, bild 3Berättelsen tilldrar sig alltså i Uppsala, men inte i det verkliga Uppsala utan i en fantasymiljö med drag av både nutid och dåtid, dock mest nutid. Man ska uppleva att professor Frans Stenberg finns i någon slags samtid, men en samtid som har bevarat vissa drag av det förflutna, som gaslyktor och en polis med pickelhuva och värja. Ungefär som förhållandet mellan det verkliga New York och Gotham med sina gargoyler som sticker ut från fasaderna.

Läs bokens baksidestext:

Uppsala är den gamla lärdomsstaden där gaslyktorna ännu flämtar i skymningen, där polisen kör omkring i frustande ångbilar och där den täta höstdimman döljer mörka hemligheter. Men också staden där vissa tycks leva av punsch och cigarrer.

Det är den sjätte november, Gustaf Adolfsdagen. Frans Stenberg, skarpsinnig professor i egyptologi, och hans unge assistent Henning lyssnar på Allmänna sången och ser fram emot en angenäm afton i glada vänners lag. Men ingenting blir som de tänkt sig.

Skärmbild (106)I Domkyrkan, denna fridens boning, pågår en ljusskygg och bitter maktkamp med rötter långt tillbaka i stadens blodiga historia. Och snart inser Frans Stenberg att han måste lösa en gåta där hela rikets säkerhet står på spel.

Professor Frans och den siste Sturen ges ut av Aguéli förlag. Gilla oss på Facebook. Ni kan köpa boken genom att swisha till 0760078008 eller sätta in på bankkonto 8381-6 403 153 111-6 (Swedbank). Den kostar 150 kr + 28 kr porto. Ange namn och adress.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

7 reaktioner på ”Uppsalaboken ”Den siste Sturen” ute nu!

  1. Pingback: Skördefest och lisor för själen | Tofflan - en tragisk komedi

  2. Pingback: En röd stopplykta | Tofflan - en tragisk komedi

  3. Pingback: Professor Frans och den siste Sturen | Tofflan - en tragisk komedi

  4. Pingback: I brevlådan idag: en ny ”Frans Stenbergare”! | Svenskt Cigarrlexikon

  5. Pingback: Tidningen Kulturen recenserar ”Den siste Sturen” | Nya Il Convito

  6. Pingback: Serieboken Necronomicon i Upsala ute nu! | Nya Il Convito

  7. Pingback: ”A Swedish library’s hardly a place for occult horrors”. Lovecraftfestivalen 2015 | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s