Grattis, Johan Hakelius!

Johan Hakelius 2Den färgstarke kolumnisten Johan Hakelius tillträder den 1 januari nästa år tjänsten som chefredaktör för magasinet Fokus. En god nyhet! Inte minst för Fokus som kommer att få en knuff framåt och en tydligare identitet.

Vi har en del gemensamt, Hakelius och jag. Vi är filer båda två. Han är anglofil och jag är arabofil. Han markerar sin anglofili med en tweedkavaj; jag min arabofil med en röd fez. Visst kan man invända att fezen ursprungligen är turkisk. På det svarar jag: så ock de svenska kåldolmarna. Dessutom, Herr Omar, Ture Sventons arabiske vän, bär fez!

Tråkmånsarna blir sura när det kommer någon som glänser för starkt. Efter beskedet om att Hakelius skulle ta över avgick Henrik Frenkel som Fokus styrelseordförande. Good riddance I say! Samma sak som jag sa häromdagen när den där andra tråkmånsen sade upp sig från Göteborgs-Postens kultursida i protest mot att GP:s ledare gått från blekhet till blodfullhet.

Hakelius är klipsk och har därför ofta fått rätt. Här vill jag lyfta fram frågan om Syrien. Det är en fråga som sysselsatt mig alltsedan krisen utbröt under den så kallade ”arabiska våren” 2011. En perfekt sammanfattning av denna ovanligt kalla vår hade varit en parodisk film av Mel Brooks”Det våras för kalifen” istället för ”Det våras för Hitler”.

Springtime for HitlerEn stor del av de frihetstörstande demokraterna som applåderas av västerländska önsketänkare visade sig vid en närmare betraktelse vara svärdssvingande barbarer. De stod utanför porten. Nu har de stormat staden.

Fastän Johan Hakelius först och främst är anglofil tycks han ha en släng av arabofili. I den meningen att han inte tycker att araberna ska behöva leva under det tunga islamistiska oket. Särskilt olyckligt vore det om detta ok hade bombats fram av västerländska demokratier.

Redan i början av 2013 varnade Johan Hakelius för en sådan utveckling. I en kolumn i tidningen Affärsvärlden med rubriken ”Sanna kolonialherrar” (26/2 2013) målade han upp en del av de olyckor som västerländska bomber kunde ha fört med sig. Han frågar sig vad kraven från en del journalister och ledarskribenter om att ”vi bör göra något” i Syrien betyder konkret?

”Missförstå mig inte. På frågan ‘skall jag taga vara på min broder?’ är det principiella svaret förstås ‘ja’. Men vad kan ‘taga vara på sin broder’ innebära i fallet Syrien, annat än att mer eller mindre direkt kasta sig in i ett ursinnigt inbördeskrig? Om det är så – det vill säga att vi ska ta vara på vår broder genom att frejdigt slå ihjäl våra bröder – är svaret då lika självklart? Och om de bröder vi ska ta vara på tillhör brödraskap med förkärlek för självmordsbombare, jihad och att slå in kvinnor i heltäckande säck, är det då självklart att det rör sig om våra bröder? Och om bröderna vänder sig mot oss, för att vi försöker hjälpa?”

Bara för att Assad är en skurk betyder det inte att upprorsmännen är änglar. De kanske till och med är värre? Åtminstone ett större hot mot oss i väst?

Antikalifen 1”Hur säkra är vi förresten på att skiljelinjen i Syrien går mellan en stor folklig och frihetsälskande majoritet och en ensam, hänsynslös och sadistisk despot? Att Assad är folkmördare innebär inte att han saknar stöd, inte heller att ryssarna nödvändigtvis har fel när de varnar för att låta islamistiska extremister bygga en bas på tröskeln till Europa.”

Så här mer än två år efteråt kan man konstatera att Hakelius prickade rätt på varenda punkt i Syrienfrågan. De blev heller inga demokratiska bomber som banade väg för kalifatets seger. Syrien har dock blivit det nya Afghanistan, fast många gånger värre, och en magnet som drar till sig hela världens fanatiska jihadister, ivriga att bygga den ultimata, teokratiska diktaturen och krossa varje demokratisk tanke.

Hoppas få läsa fler insiktsfulla betraktelser över världsläget i Fokus under Hakelius egid.

Läs det här inlägget på sajten Det Goda Samhället här

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s