Jag debuterar som romanförfattare med ”Den siste Sturen”

Den siste sturen, bild 1Hösten 2014 släppte jag den upsaliensiska detektivnovellen Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet. Den var från början tänkt som en serietidning och det märks – karaktärerna är serietidningsaktiga. Jag sökte efter ett sätt att ge uttryck för min kärlek till Uppsala, Sherlock Holmes och Lovecraft och kallade det upsaliensisk pulp fiction. Det var inte stor litteratur, men jag hade kul när jag skrev den och jag vet att flera läsare också hade nästan lika kul.

Handlingen i novellen tilldrar sig alltså i Uppsala, men inte i det verkliga Uppsala utan i en fantasymiljö med drag av både nutid och dåtid, dock mest nutid. Man ska uppleva att professor Frans Stenberg finns i någon slags samtid, men en samtid som har bevarat vissa drag av det förflutna, till exempel gaslyktorna. Ungefär som förhållandet mellan det verkliga New York och Gotham med sina gargoyler som sticker ut från fasaderna.

Frans Stenberg är professor i egyptologi med kontor på Gustavianum. Vid sin sida har han sin student Henning, serienörd och Star Wars-fan. En mördare går lös i Uppsala. En hemsk kult från det forna Egypten som forskarna trodde vara utdöd visar sig vara levande och farlig. Kajorna skränar ihåligt kring katedralens torn. Dimman vilar som en förbannelse över staden.

Skärmbild (19)En av de bästa sakerna med novellen var den stämningsfulla omslagsbilden tecknad av serietecknaren Olov Redmalm, känd bland konnässörer för sin upsaliensiska cyberpunkserie Red Laser Day, som släpptes på Uppsala Comix i mars 2014.

Det 24-sidiga novellhäftet Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet rönte viss uppskattning och jag sålde tillräckligt många häften för att den skulle gå runt. Nu kommer uppföljaren – en roman! Redmalm gör återigen omslaget plus fem svartvita bokillustrationer! En av dem ser ni i det här inlägget. Den föreställer Frans och Henning som något uppsluppna promenerar genom S:t Eriks gränd en månskensnatt.

Agent Carter 2Romanen kommer att heta Den siste Sturen. Professor Frans utreder en stöld och möter en ny formidabel fiende. Dessutom får ni bekanta er med konsthistorikern Magdalena, överintendent vid Kungliga Husgerådskammaren, som skymtar förbi i några scener. Hon ser exakt ut som skådespelerskan Hayley Atwell i rollen som Peggy Carter, Captain Americas flickvän i den nya teveserien Agent Carter. Den hade en helt otrolig pulpkänsla.

Uppsalanovellen Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet och den kommande romanen Den siste Sturen ges ut av Aguéli förlag. Gilla oss på Facebook. Jag har ett antal exemplar kvar av novellen. Den kostar 70 kr + 14 kr porto. Ni kan köpa den genom att swisha till 0760078008 eller sätta in på bankkonto 8381-6 403 153 111-6 (Swedbank). Romanen Den siste Sturen kommer att kosta 150 kr + 28 kr porto. Det går bra att förbeställa.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s