Nördig humor. Diktsamlingen Natt öfver Upsala receneras i Tidningen Kulturen

Tidningen Kulturen recenserar NattMin nya diktsamling Natt öfver Upsala har fått en ännu positiv recension! Denna gång i Tidningen Kulturen (21/4 2015). Recensenten Calle Flognman uppskattar särskilt inslagen av ”befriande nördig humor”:

Gränslandet mellan prosa och poesi är ett grönskande landskap och kanske skillnaderna egentligen är ganska oväsentliga. Mohamed Omars nya diktsamling Natt öfver Upsala består av fyra novelliknande texter som alla utspelar sig i Uppsala. Dikterna rör sig kring teman som närvaro och frånvaro, berättelse och verklighet, engagemang och dagdrömmeri.

Omar skriver med säker hand och lågmäld ton fram samtal med sina vänner om gångna tider och nya. Vad som gjorts i skymundan av de stora händelserna och vad som kan göras idag. Det är roande, fjäderlätt radbruten och ordrik prosapoesi med en befriande nördig humor som tilltalar mig, långt från konceptpoesi och ordljudsdriven skrift som i sig har en helt annan attraktionskraft. Omar blandar i Natt öfver Upsala eskapism med konkreta detaljer som fäster berättandet i nutid. Men allvaret är också där:

”Min vän Ashkan är entusiastisk inför idén om en islamisk,
kontrahegemonisk rörelse,
och påpekar att karmat låter väldigt likt kamrat.
När vi stod utanför Saudiarabiens ambassad
den där regniga dagen i mars 2012,
höjde en av kamraterna en knuten näve.
Han intog samma hållning
som den där unge mannen i filmen Saló,
som höjer en knuten näve
sekunderna innan han blir skjuten.
En helt irrationell impuls fick mig att blunda
och tänka: nu kommer skottet.
Men det kom inget.
Han stod kvar.”

uppsalacoverDe ordrika texterna berör förra sekelskiftets antropologiska forskning, Pasolini, steampunk och wahhabism, ibland avhandlat på en promenad genom stan eller på ett café. Och vem kan inte bli nyfiken av titeln på den avslutande texten: ”Finn Malmgren vid vansinnets berg”. Perspektiven som ges kommer nästan uteslutande från män. Det är tyvärr något som jag tror kan vara intressedödande för många läsare. Inspirationen från Jesper Svenbro är påtaglig; det som är nära tillhands friktionslöst uppblandat med boklärdskap. Sämre förebilder kan man ha. Omar kultiverar sin stil från sin förra samling Skymning öfver Upsala, blandar in ett stänk fantasykänsla och är betydligt mer politisk i denna bok, utan att för den skull bli slagordsgapig eller kränkt-anklagande. Nej, snarare för han fram en ovanligt konstruktiv och gladlynt politisk kritik. Det är en fröjd att läsa Natt öfver Upsala och jag ser redan fram emot Mohamed Omars nästa.

Läs recensionen i Tidningen Kulturen här

Diktsamlingen Natt öfver Upsala består av fyra långa, novellaktiga prosadikter, vilka undersöker teman som dröm och verklighet, sanning och lögn, jagets flyktighet och sorgen över tidens gång och minnenas försvinnande. Köp den genom att betala 150 kr och 28 kr för porto till bankkonto 8381-6 403 153 111-6 (Swedbank). Ange namn och adress. Du kan också betala med Swish. Mitt mobilnr är 0760078008.

Läs mer om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s