Jag är John Constantine

uppsalacoverNågra av mina läsare har upptäckt att gestalten på omslaget till min nya diktsamling Natt öfver Upsala liknar John Constantine. Det är avsiktligt. Jaget i dikterna, som delvis är jag själv, är något av en ockult detektiv som söker ledtrådar till något slags mönster i tillvaron. Många gånger är hans iakttagelser helt absurda och mönstret finns bara i hans egen hjärna.

Omslagsbilden gjordes av Peter Bergting, en av Sveriges bästa serietecknare och fantasyillustratörer. Han hade ambitionen att göra det lovecraftianskt, och det tycker jag han lyckades med. Uppsala är en på många sätt lovecraftiansk stad. Det är en lärdomsstad med många studenter, forskare, excentriska professorer och bibliotek. I Lovecrafts berättelser är huvudpersonen för det mesta en intellektuell – en forskare, bibliotekarie eller vetenskapsman. Det är inte svårt att hitta människor som liknar Lovecrafts karaktärer. Vad gäller uråldriga hedniska kulter som är så viktiga Cthulhu-mytologin så stod själva templet i Gamla Uppsala! Och på Carolina Rediviva finns det många arabiska manuskript…

John ConstantineDet föreställer Skytteanska valvet i hjärtat av det akademiska Uppsala runt Mons Domini, Herrens berg. I huset bredvid bodde poeten Atterbom. En lykta flämtar i mörkret. Den ska påminna om lyktstolpen i skogen i landet Narnia: vi har gått in en annan värld som fortfarande är bekant, ja, som innehåller delar av vår egen. Som dikternas Upsala med ett p:s förhållande till verklighetens Uppsala.

Vem är John Constantine? Han är en engelsk, kedjerökande magiker i trenchcoat som började som en bifigur i serieskaparen Alan Moores serie Swamp Thing. Så småningom fick han en egen tidning – Hellblazer. Han är tuff och rå – men trots allt på den goda sidan. Ett citat: ”Fuck what you heard. I’m on the side of the angels.”

John Constantine 2Jag kan känna igen delar av mig själv i John Constantine. Han har också dåligt samvete för tidigare synder och söker upprättelse. Det går inte alltid så bra för honom – ett tag var han till och med uteliggare. Hans utseende är baserat på den engelske artisten Sting; han som gjorde succé med låten ”I’m an Englishman in New York”. Så kan jag ibland känna mig i min egen hemstad. Jag ser på staden med en förundrad blick och ju mer jag utforskar den desto mer främmande och underlig blir den. Något jag försökt skildra i Natt öfver Upsala.

Diktsamlingen består av fyra långa, novellaktiga prosadikter, vilka undersöker teman som dröm och verklighet, sanning och lögn, jagets flyktighet och sorgen över tidens gång och minnenas försvinnande. Köp den genom att betala 150 kr och 28 kr för porto till plusgirokonto 548413-4. Ange namn och adress.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

En reaktion på ”Jag är John Constantine

  1. Ad Croft

    ”Många gånger är hans iakttagelser helt absurda och mönstret finns bara i hans egen hjärna.”

    Ja man, känner igen mig i det!

    ”Jag ser på staden med en förundrad blick och ju mer jag utforskar den desto mer främmande och underlig blir den.”

    Så sant som det var sagt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s