Antikalifen läser Freudland av Mattias Leivinger

Antikalifen läser FreudlandEn superskurk har som alla vet utnämnt sig själv till kalif. När vi hör ordet kalif ser vi kanske framför oss bilden av Harun Arraschid i sagosamlingen Tusen och en natt och abbasiderna i Bagdad som var begivna på vin, odalisker och filosofisk spekulation. Men den här kalifen är inte sådan. Han är en av de mest skrämmande superskurkar jag har hört talas om. Och det som gör honom mest skrämmande är att han är verklig.

Men en ensam superskurk gör ingen bra story. Det krävs en superhjälte också. Det är här jag träder fram – när superskurken utropar sig till kalif, utropar jag mig till antikalif! Antikalifatets säte har jag förlagt till Uppsala, centret för den förkristna kulten som Adam av Bremen i sin krönika benämnde caput supersticionis barbaricae, ”den barbariska vantrons huvud”. Skurkkalifen har förbjudit alla böcker som strider mot dess lära. Antikalifen har svarat genom att läsa och recensera kätterska böcker. Antikalifen läser visserligen Koranen ibland, men då mest för att hitta dolda, inre meningar, som i många fall tycks betyda något annorlunda än – eller till och med motsatsen till den bokstavliga tolkningen. Nu har han fått tag i en bok med minst lika många dolda meningar som Koranen, psykoterapeuten Mattias Leivingers debutroman Freudland (2014)

Antikalifen är en gotisk, muhammedansk furste i demonsultanen Vatheks efterföljd, så som han skildras i William Beckfords roman från 1786. Abdul Alhazred, mera känd som The Mad Arab, var visserligen varken kalif eller sultan, men han hade mycket gemensamt med antikalifen, framför allt den faustiska kunskapsdriften som drev honom till vansinne. Hellre vansinne än dumhet.

I sitt palats i Uppsala händer det att antikalifen sätter på sig sin finaste fez, tittar i sin spegel och säger: ”Spegel, spegel på väggen där! Säg mig vem som fagrast i antikalifatet är!” Han får alltid svaret: ”Du, o högvärdige antikalif!” Och när han står där och beundrar sig själv tänker han att han skulle passa väldigt bra som en hjälte i ett pulp fiction-äventyr.

Levingers roman börjar att vi får veta att någon har stulit Freuds minnen. Plågad av mörka tankar lever han i en bräcklig fred med sina gårdskarlar i det dystra huset Freudhall. Romanen har pulpiga drag – huvudpersonen Freud är en lärd äventyrare, en som liksom Doc Savage och senare Indiana Jones förenar intellekt och styrka. Men dess tyngd och tjocklek – det är en tegelsten – gör den svår att klassificera som pulp fiction. Antikalifen tycker att det är en rolig idé att använda Freud och Jung med flera som karaktärer i en berättelse. Det öppnar upp för massor av tolkningsmöjligheter. Den här romanen förtjänar något som Antikalifen inte kan ge – en gedigen analytisk uppsats av någon som kan både Freud och Jung.

Stöd vår antikalifAntikalifen uppskattar är humorn i romanen – humorn är som ofta brukar sägas ett motgift mot fanatismens sjuka och därför något Antikalifen anser att man inte kan få för mycket av. Hos Leivinger hittar man flera exempel på imponerande finurlighet. Jag tänker på ”Inkvisitionen för Evidensbasering”, den märkliga vetenskapssekten ”kognitologerna” och Freuds gårdskarl Stekel som förvandlas till vargman.

Antikalifen utfärdar härmed en fatwa som härmed upptager Levingers roman Freudland i antikalifatets lista över påbjudna böcker. Högst upp på den listan står The Mad Arabs svartkonstbok Necronomicon. Vi har inga förbjudna böcker, däremot påbjudna. När Antikalifen en dag fick veta att det inte finns böcker i himlen deklarerade han att han föredrog helvetet. Sällskapet verkade intressantare – både böckerna och människorna. I helvetet kan han möta Freud (!), som romanen Freudland nu gjort honom ännu mer nyfiken på. Antikalifen skulle gärna prata religion med honom.

Romanen Freudland utges av Hoi förlag

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s