Mysrys. Ny recension av uppsalanovellen Professor Frans och det stulna gudahuvudet

Love och FransUppsalanovellen Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet. Den var från början tänkt som en serietidning och det märks – karaktärerna är serietidningsaktiga. Jag kallar det upsaliensisk pulp fiction. Det är inte stor litteratur, men jag hade kul när jag skrev den och jag hoppas att ni kommer att ha kul när ni läser den. Jag har funderat över om jag ska kalla den lilla saken bok eller tidning. Nu har jag bestämt mig: det blir tidning. Då låter det mindre pretentiöst.

Handlingen tilldrar sig alltså i Uppsala, men inte i det verkliga Uppsala utan i en fantasymiljö med drag av både nutid och dåtid, dock mest nutid. Man ska uppleva att professor Frans Stenberg finns i någon slags samtid, men en samtid som har bevarat vissa drag av det förflutna, till exempel gaslyktorna. Novellen har blivit flitigt recenserad på bloggar av olika slag, mest fantasy- och sfbloggar. Det är omkring ett tjugotal skulle jag tro. Idag (5/2 2015) har jag fått en mycket fin liten recension på pulp fictionförfattaren Love Kölles blogg. Det är förstås extra hedrande att få bekräftelse av en riktig pulpkännare:

Under veckan som gått har jag läst novellen ”Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet”, av uppsalaförfattaren Mohamed Omar. Här får vi möta Professor Frans Stenberg, professor i egyptologi vid Uppsala universitet, och dennes högra hand, egyptologistudenten Henning – tillsammans tar de sig under drygt 20 sidor an ett mysterium som andas såväl Lovecraft som Doyle och Hergé. Här snackar vi arkaiska, dimhöljda universitetsmiljöer, excentriska akademiker, egyptiska kulter och annat trevligt.

För den som är väl bevandrad i Uppsala väntar också mycket igenkänning, då Omar mer än en gång låter krydda sin text med ingående beskrivningar av platser i staden och trivia om olika historiska personer med anknytning till lärdomsstaden. Själv saknar jag helt koppling till rikets fjärde största stad, och fick därför ibland lite känslan av att jag satt och läste en turistbroschyr om en ort jag egentligen inte har några planer på att besöka, men detta berodde ju givetvis mer på mina bristfälliga referensramar snarare än hantverksmässiga tillkortakommanden å Omars sida.

Allt som allt är detta angenäm läsning. Tempot är raskt och färdsträckorna hålls på ett absolut minimum – om något hade Omar gärna fått sakta in ibland, och förlängt och broderat ut vissa partier. Vad jag förstår är det här första delen i en tänkt följetong, så den som tycker om deckare och mysrys bör haka på redan nu – krönikan om Professor Frans Stenberg kan komma att visa sig bli en riktigt spännande åktur!

Läs recensionen på Love Kölles blogg här

Eftersom recensenten efterfrågade ett nytt äventyr med Professor Frans kan jag avslöja att det är på väg. Det blir dubbelt så långt som det första och med hela fem illustrationer av den fantastiske serietecknaren Olov Redmalm. Det kommer att heta Den siste sturen.

Novellen får plats i ett 24-sidigt A-5 häfte, vilket inte är att förakta; det finns Sherlock Holmesäventyr som är kortare. Häftet kostar 30 kr. Vill man ha det skickat till sig tillkommer porto om 14 kr. Betala till pg-konto 548413-4. Ange namn och adress.

Bor du i Uppsala? Då kan du köpa Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudetSerieZonen, Drottninggatan 8, Antikvariat Röda rummet, Dragabrunnsgatan 56, Drottninggatans bokhandel, Drottninggatan 7, och Studentbokhandeln, Sysslomansgatan 7. Priset är 30 kr!

Uppsalanovellen Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet ges ut av Aguéli förlag. Gilla oss på Facebook

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s