Uppsalapoeten Simon O. Pettersson debuterar. Releaseparty på Grand Hotell Hörnan

Athens ruinerAguéli förlag i Uppsala har äran och glädjen att ge ut en debutdiktsamling av en av våra främsta uppsalapoeter – Simon O. Pettersson, en poet i Ofvandahls stad. När Ture Nerman i sin studentroman Olympen (1913) ska tala om poeternas Uppsala får staden heta ”gamle Ofvandahls stad”. Alltså ”Poeternas stad” är lika med ”Ofvandahls stad”. Han gör med andra ord Ofvandahl till något av Uppsalapoeternas skyddshelgon:

”Åjo, det fans ganska ansenligt med skalder på den tiden i Uppsala. Fröding var visserligen numera borta från stan, Karlfeldt hade, åtminstone officiöst, varit osynlig sedan han läste opp sin sekelskifteskantat för fem år sen och i ’Värshuset’ mitt emot Flustret logerade prosaiska medicinare i de forna diktarrummen. Men där sköt nya skaldeämnen opp i den gamla stadens skröpliga kåkar som svamp i höstvätan, Upsala är inte förroskull gamle Ofvandahls stad, apollosönerna var legio, ja, alltför många att vara födda i äkta säng alla.”

Studentbostadshuset Olympen där Ture Nerman hade sin lya ligger på andra sidan ån, mitt emot Grand Hotell Hörnan. Det är här på hotellet som vi ska fira den äkta apollosonen Simon O. Petterssons debutdiktsamling Athens ruiner tisdag den 27 januari kl 19.00.

Simon 1År 1997 gavs det ut en antologi med titeln Levande poeters Uppsala (Edda förlag). Poeten Bo Gustavsson var redaktör och skrev också förordet. I förordet skriver han att antologin föddes ur irritation:

”Jag har länge irriterats över att när Uppsalapoesi kommer på tal, då nämns på sin höjd sådana namn som Boye, Fröding eller Thunman. Ytterst sällan nämns någon nu levande poet. I det allmänna medvetandet förknippas begreppet Uppsalapoesi nästan reflexartat med ett sällskap döda poeter. Med denna antologi vill jag visa att så inte är fallet. Tvärtom lever och skapas Uppsalapoesin i nuet!”

Ja, det gör den! Simon O. Pettersson är en livs levande poet som skriver levande poesi. Men han är också en poet som väcker det döda till liv. Titeln på hans debutbok anspelar på Beethovens festspel ”Die Ruinen von Athen”. I detta festspel stiger Athena ned och ser ett Athen i ruiner och försöker väcka det till liv igen. Om att vara levande handlar också hans motto hämtat från Vilhelm Ekelund: ”i det lefvande vara lefvande”. Simon kommer sannolikt att gå till historien som ett upsaliensiskt svar på den lundensiske Ekelund. Och jag hoppas som hans förläggare få följa med honom in i evigheten.

GrandReleasepartyt äger alltså rum på Grand Hotell Hörnan på Bangårdsgatan 1, tisdag den 27 januari kl 19.00. Jag kommer i egenskap av förläggare att säga några ord. Debutanten läser självklart ur sin bok. Därvid tänkte jag att vi, eftersom temat är ”livet och det levande”, utbringar en skål för evig ungdom. Vad är väl evigt liv värt utan evig ungdom? Vem vet, den 27 januari kan vara den där magiska natten då gudarna hör och önskningar blir uppfyllda. Särskilt Apollo torde lyssna när hans söner samlas. Vem var det som först kallade Uppsala ”staden af evig ungdom”? Jo, det var en av Simon O. Petterssons föregångare, uppsalapoeten Johan Nybom eller ”den evige studenten”.

Ett delvis fiktivt porträtt av Simon O. Pettersson förekommer i min uppsalanovell Professor Frans och det stulna gudahuvudet. Den som kommer på tisdag och köper ett exemplar av Athens ruiner för 100 kr får även ett exemplar av novellen för bara 20 kr.

Läs en intervju med Simon O. Pettersson här
Releasepartyt på Facebook här

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s