Antikalifen läser Den svarta jorden av Lars Krantz

Antikalifen läser Den svarta jordenEn superskurk har som alla vet utnämnt sig själv till kalif. När vi hör ordet kalif ser vi kanske framför oss bilden av Harun Arraschid i sagosamlingen Tusen och en natt och abbasiderna i Bagdad som var begivna på vin, odalisker och filosofisk spekulation. Men den här kalifen är inte sån.

Men en ensam superskurk gör ingen bra story. Det krävs en superhjälte också. Det är här jag träder fram – när superskurken utropar sig till kalif, utropar jag mig till antikalif! Antikalifatets säte har jag förlagt till Uppsala, centret för den förkristna kulten som Adam av Bremen i sin krönika benämnde caput supersticionis barbaricae, ”den barbariska vantrons huvud”. Kalifatet har förbjudit tecknade serier. Antikalifatet har svarat genom att utnämna Lars Krantz till hovserietecknare. Antikalifen tycker mycket om att läsa serier. Han läser visserligen Koranen ibland, men då mest för att hitta dolda, inre meningar, som i många fall tycks betyda något annorlunda än- eller till och med motsatsen till den bokstavliga tolkningen.

Nu har antikalifen äntligen fått tid (det är inte lätt att administrera ett rike, särskilt inte ett som finns invärtes i eder) läst sin hovserietecknare Lars Krantz’ album Den svarta jorden (2014). Han gapskrattade från första till sista sidan på ett sätt som hade varit under varje anständig kalifs värdighet, men som är ett helt korrekt beteende för en antikalif.

Antikalifen beundrade särskilt den demoniske, dansande guden i turban, ”som hämtat från en saga i Tusen och natt” och funderade ett tag på om inte en staty till dennes ära borde sättas upp i antikalifatets moskékatedral i gotisk stil som han planerar att bygga i Gamla Uppsala på platsen för det gamla hednatemplet.

Den dansande gudenAntikalifen roades också av att Christer Pettersson uppträder som en hårdkokt privatdetektiv, som strör svordomar och grovheter omkring sig – varvade med djupsinniga betraktelser över kärlek, livets jävlighet och karma. Han har som antikalif en särskilt känsla för humorn i sådana omkastningar av roller.

Och vad kan man säga om den ”sinnesbefriade” professor Svedenborg, som liksom den verklige Swedenborg, sägs hålla på många hemligheter? Jo, jag skulle vilja läsa hans Korantolkning i aderton band på latin.

Berättelsen om Den svarta jorden tilldrar sig i ett mörkt, rått och absurt Falköping, en motsvarighet till antikalifens Uppsala. Jag ska skicka dit min vizir och höra mig för om en allians mellan de två städerna är möjlig – tillsammans kan vi skapa A Tale of Two Cities.

Men förebilden till antikalifatet på Herrens berg i Uppsala är assassinernas fästning på berget Alamut i Persien. Där förkunnade Hassan Sabbah sitt bud: ”Inget är sant. Allt är tillåtet”. I Moralens genealogi kallar Nietzsche assassinerna ”fria andar, par excellence”.

William S. Burroughs ansåg mycket riktigt att Hassan Sabbah är ”den ende andlige ledare som har någonting betydelsefullt att säga i rymdåldern” (… the only spiritual leader who has anything significant to say in the Space Age). Lyssna på Burroughs dikt ”The Last Words of Hassan Sabbah” här

Lars KrantzDen svarta jorden är härmed upptagen i antikalifatets lista över påbjudna böcker. Vi har inga förbjudna böcker, däremot påbjudna. När antikalifen fick veta att det inte finns böcker i himlen deklarerade han att han föredrog helvetet.

Antikalifen sätter stor vikt vid vältalighet – den arabiska talekonsten är välkänd – och blev inte besviken på Lars Krantz’ bedrifter i den vägen. Han kanske vid sidan om sitt ämbete som hovserietecknare också ska upphöjas till hovkrönikör.

Seriealbumet Den svarta jorden ges ut av Kolik förlag. Köp den här

Läs mer om Antikalifen här
Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

2 reaktioner på ”Antikalifen läser Den svarta jorden av Lars Krantz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s