God jul! Här får ni en upsaliensisk juldikt

SPA20Den här bloggen heter Nya Il Convito efter den gamla Il Convito/Al-Nadi, en arabisk-italiensk tidskrift som gavs ut i Kairo i början av 1900-talet. Den svenske målaren och sufin Ivan Aguéli (1869-1917) var redaktör. Sufi kan betyda flera saker, men oftast menar man en muslimsk mystiker. Två återkommande ämnen på Nya Il Convito är agueliana och upsaliana, det vill säga vi tar upp saker som rör Aguéli och saker som rör Uppsala.

Ivan Aguéli besökte Uppsala våren 1897. Han gick upp på Carolina för att leta böcker. Med stor sannolikhet var han excentriskt klädd, ja kanske bar han en röd fez, en huvudbonad han tyckte särskilt mycket om. Konsthistorikern Axel Gauffin, författare till den stora monografin i två band, Ivan Aguéli. Människan, mystikern, målaren (1940-41), berättar: ”Redan genom sitt yttre, den röda fezen och den vida slängkappan, stack han av mot sin omgivning, ej minst när han valt sin älsklingsställning, sittande på golvet med korslagda ben.”

Pulp, fezIdag är det julafton, men det är också den amerikanske fantasy och science fiction-författaren Fritz Leibers födelsedag! Han (1910-1992) var en viktig stilbildare i sword and sorcery-genren, främst med sina pikareskartade noveller om Fafhrd och Gråkatt, en vikingalik barbar och en misslyckad trollkarlslärling som försörjer sig på tjuveri och legosoldatuppdrag i och runt den myllrande staden Lankhmar. Paret uppträder i novellen ”Bazaar of the Bizarre”, som publicerades första gången i tidskriften Fantastic Stories of Imagination 1963. En natt i Lankhmar kallas Gråkatt och Fafhrd av sina mästermagiker Ningauble of the Seven Eyes och Sheelba of the Eyeless Face, för att få ett uppdrag. De ska ta sig in i The Plaza of Dark Delights för att förstöra en basar som inrättats där av The Devourers eller ”Slukarna”, en utomjordisk ras som genom hypnos får kunderna att köpa värdelösa varor till skyhöga priser. Varför nämner jag det här? Jo, dels för att det är Liebers födelsedag och dels eftersom det på omslaget till Fantastic Stories of Imagination, som alltså innehåller hans äventyr, finns en skurkaktig typ i fez! Fezen har en mångtydig och motsägelsefull symbolik.

Nedan följer min juldikt ”Herr Omars antikvariat” om en städare som en julaftonskväll tittar in genom fönstret till ett antikvariat på Öfre Slottsgatan och får se en skymt av en läsande herre i mörk kostym och fez. Dikten publicerades i samlingen Skymning öfver Upsala, som kom ut i september 2013 på Björkmans förlag. God jul!

Herr Omars antikvariat

Snön lyser vit på Öfre Slottsgatan.
Där inne i värmen sitter någon
böjd över en uppslagen bok,
stor som en atlas från upplysningstiden.

Han är inte mycket äldre än jag,
men han har en äldre mans hållning och värdighet.
Hur som helst gör han ett ålderdomligt intryck
med sin svarta kostym, svarta väst och svarta slips.
Han håller i sin pincené
och mumlar något medan han tyder skriften.

Han slår ihop boken
och damm från seklerna yr upp mot taket
medan han rättar till sin cinnoberröda fez.
Fortsätter att mumla något.

Jag står här ute i ett ljusgrå och lila ställ
och en stor, rasslande nyckelknippa fäst i byxorna.
Jag arbetar nämligen på städfirman Partena Clean
som bland annat ansvarar för rengöringen av Uppsalabuss’ kontor.

Jag tar upp ett skrynkligt kvitto ur fickan
och klottrar ner
det lilla jag genom glaset
kan uppfatta av hans mummelt.
Det känns angeläget av någon anledning.
Kvitto efter kvitto, tills de tar slut.

Mannen där inne,
han påminner om någon jag känner.
Jag kallar honom Herr Omar, för fezens skull,
och för sirligheten i hans sätt.
Han försvinner in genom en dörr
som stått på glänt hela tiden
till ett innersta rum.

Där inne skymtar hylla efter hylla.
Det är omöjligt att se i vilken av dem
han ställer boken.

Det börjar duggregna
och så faller en och annan snöflinga.
Jag lämnar skyltfönstret för att känna på porten.

Låst.
Det var väntat.
Ingen av mina nycklar passar.
Man behöver en kod för att komma in.

Skymning öfver UpsalaDiktsamlingen ges ut av Björkmans förlag och finns att få tag på hos de flesta nätbokhandlar. I Uppsala hittar man den på Drottninggatans bokhandel och Röda rummet. Man kan också köpa boken direkt av mig. Då kostar den 100 kr. Jag bjuder på porto. Sätt in beloppet på plusgirokonto 548413-4. Ange namn och adress.

Dikten ”Herr Omars antikvariat” liksom övriga dikter i Skymning öfver Upsala finns att lyssna till på YouTube här. Bakgrundsmusiken har gjorts av den italienske kompositören Giacinto Scelsi (1905-1988). Hans musik är ganska obskyr, liksom han själv. Scelsi vägrade att låta sig fotograferas. De enda bilder som finns på honom är från ungdomen. Som namnteckning använde han en symbol: en cirkel med en horisontell linje undertill. Den enda gång hans musik har fått en större spridning var när den inkluderades i soundtracket till Martin Scorseses psykothriller Shutter Island (2010). Hans musik är stundtals skrämmande på ett lovecraftianskt sätt, som tanken på det lilla skälvande livet i ett till synes oändligt, svart universum.

Lyssna på ”Herr Omars antikvariat” på YouTube här

Varför har jag gammalstavat titeln på min diktsamling? Svaret finns här
Läs mer om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s