Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet släpps snart!

Professor Frans, omslag”It was a dark and stormy night …” Så lyder den inledande raden i Edward Bulwer-Lyttons roman Paul Clifford från 1835, som sedan blivit klassisk och en kliché i genren, och Loke Gandvik, pseudonym för matematikern Gustaf Lindborg, som publicerade de första upsaliensiska detektivnovellerna 1915, öppnade självklart sin Detektivhistorier från Uppsala så här: ”Det var en stormig och mörk oktoberkväll år 1905”.

Någon gång nästa vecka trycks min upsaliensiska detektivnovell Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet, som börjar med orden: ”Dimman har vilat som en förbannelse över Uppsala i flera veckor”. Novellen är full av klichéer, vilket är så som sig bör då den inte är menad som stor litteratur utan som underhållning – upsaliensisk pulp fiction. Där finns en hel del intertextuella blinkningar, och så dyker några äkta Uppsalakaraktärer ur min bekantskapskrets upp, till exempel skalden Simon O. Pettersson och Uplands nations bibliotekarie Disa Buskhe.

Handlingen tilldrar sig alltså i Uppsala, men inte i det verkliga Uppsala utan i en fantasymiljö med drag av både nutid och dåtid, dock mest nutid. Man ska uppleva att professor Frans Stenberg finns i någon slags samtid, men en samtid som har bevarat vissa drag av det förflutna.

Ni som läser bloggen Nya Il Convito vet att jag är både sherlockian, ett Sherlock Holmes-fan, och lovecraftian, ett H. P. Lovecraft-fan. Notera att jag inte skriver Conan Doyle-fan. Det är karaktären Sherlock Holmes och berättelserna om honom som jag älskar, nästan oavsett författare, tecknare eller filmmakare. Med Lovecraft är det annorlunda; jag älskar alla hans berättelser. Dessutom har han inte skapat någon särskild karaktär som börjat leva ett eget liv på samma sätt som Holmes.

Den har novellen var från början tänkt att bli en serietidning med Olov Redmalm som tecknare. Nu blev det inte så, åtminstone inte den här gången. Men Redmalm har bidragit med idéer om handling och karaktärer. Det var till exempel han som hittade på att Henning, professorns sidekick, skulle vara ett Star Wars-fan med en alldeles för stor trenchcoat. Redmalm har också gjort det stämningsfulla omslaget. Se bilden! Han passar perfekt för projektet; han kommer från Uppsala och har tidigare gjort en cyberpunkserie som utspelar sig i stan, Red Laser Day, som släpptes på seriemässan på Grand i mars 2013. Läs mer här

Det första äventyret med Frans Stenberg, ja det är tänkt att bli fler, utspelar sig i klassiska upsaliensiska miljöer som Gustavianum, nationerna, Carolina och universitetshuset. För att kunna lösa fallet med det stulna gudahuvudet vänder sig Frans till en kollega, dr Cyrus Lanfer vid Miskatonic University i Arkham, Massachusetts. Han är en av världens främsta experter på fornegyptisk religion …

Visst finns det inslag av både parodi och pastisch i denna novell, men jag tror också att det finns något mer, ett stråk av allvar, och dessa karaktärer, Frans och Henning, kommer med all säkerhet att växa och utvecklas, liksom Magistern och Glunten på sin vandring, men till skillnad från dessa kommer de aldrig ta avsked vid Flottsund. Lek och allvar hör som bekant ihop, som Rune Lindström, författare till Döden tar studenten (1948), en av de bästa Uppsaladeckarna någonsin, skriver:

”Det har med en kuslig tydlighet blivit klart för mig, att leken på ett otäckt sätt börjar bli allvar. Det är inte lek längre. Varje student, som legat här i Uppsala måste väl någon gång fått upp ögonen just för detta. Att plötsligt upptäcka att man står öga mot öga med livet och döden. Det kalla, nakna, hårda livet och den obevekliga döden. Valborgsmässa, vårbal, spex, romantik och kyssar i månskenet under Slottets månlysta mur, sorglösa skratt under trädkronorna i Odinslund, ja till och med de långa, nattliga diskussionerna om livet – vad är det annat här i Uppsala än en dröm, flyktig som doften från en blommande häggkvist, en lustig kurragömmalek med döden, i vilken ögonen är förbundna med band av alla sorters vårblommor.”

Min novell får plats i ett 24-sidigt A-5 häfte, vilket inte är att förakta; det finns Sherlock Holmesäventyr som är kortare. Det är dessutom ett perfekt format för pulp fiction. Häftet kommer att kosta 30 kr. Vill man ha det skickat till sig tillkommer porto om 14 kr. Betala till pg-konto 548413-4. Ange namn och adress.

Det kommer förmodligen att anordnas ett litet informellt och anspråkslöst boksläpp på Sherlocks Pub på Klostergatan 16 i Uppsala vad det lider. Ni blir underrättade.

Läs om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s