Författarnas kyrkogård. Guidad visning av Gamla kyrkogården i Uppsala

John KeatingDet är framför allt i rollen som läraren Keating i Döda poeters sällskap (1989) som jag minns den nyligen bortgångne skådespelaren Robin Williams. Jag identifierade mig med de omruskade privatskoleelevernas svårighet att få fantasi och dröm att gå ihop med det samhällets krav på ordning och nykterhet. Det var Keating som lärde mig att citera Horatius, ”Carpe diem!”, och Walt Whitman, ”O Captain! My Captain!”

Uppsala är staden av evig ungdom och ungdom är poesi. Jag tänker då på det ursprungliga grekiska ordet poi’esis vidare betydelse av ”skapande”. För det finns inte så många levande upsaliensare som skriver bokpoesi, tvärtemot vad deckarförfattaren Kjell Eriksson påstår i sin självbiografi Simma i mörker. En självbiografisk klassresa (2012): ”Det står minst en missförstådd poet i varje gathörn …” Ack, om det vore så väl!

För det mesta när man talar om uppsalapoeter syftar man på döda poeter. År 1997 försökte man ändra på det genom att ge ut en antologi med titeln Levande poeters Uppsala. Bo Gustavsson, som själv är poet, var redaktör och skrev också förordet. Han menar att idén till antologin föddes ur irritation.

”Jag har länge irriterats över att när Uppsalapoesi kommer på tal, då nämns på sin höjd sådana namn som Boye, Fröding eller Thunman. Ytterst sällan nämns någon nu levande poet. I det allmänna medvetandet förknippas begreppet Uppsalapoesi nästan reflexartat med ett sällskap döda poeter. Med denna antologi vill jag visa att så inte är fallet. Tvärtom lever och skapas Uppsalapoesin i nuet!”

Flera av bidragsgivarna i Levande poeters Uppsala var gamla när den kom ut och har gått bort vid det här laget. Antologin lyckades inte heller inte i sin föresats att förändra innebörden i begreppet uppsalapoesi. Det är fortfarande förknippat med de döda; Boye, Fröding, Thunman och framför allt med den störste av dem alla, som Gustavsson märkligt nog förbigår: Gunnar Wennerberg. I sitt förord till jubileumsutgåvan av Gluntarne 1951 konstaterar Einar Malm att Wennerberg med sina gluntsånger ”skapat den tidlösa, förblivande uppsaladikten, som säkerligen aldrig kommer att överträffas”.

Men som John Keating i Döda poeters sällskap visade behöver man inte vara tråkig för att man är död. Lördag den 4 oktober kommer guiden Lena Ahlström att ta med oss på en vandring bland gravarna på Gamla kyrkogården. Vi får hälsa på hos Erik Gustaf Geijer, Uppsalas störste kulturpersonlighet genom tiderna, Fröding, ungdomens skald, och den romantiske svärmaren Atterbom. Vi får också möta Olof Thunman, ”Upplands lurvige Pan”, mest känd för sången ”Vi gå över daggstänkta berg”, och för oss upplänningar ”Upplandssången”.

Självklart stannar vi till vid Dag Hammarskjölds mäktiga gravsten. Den är här bloggen, Nya Il Convito, är uppkallad efter den svenske konstnären och sufin Ivan Aguélis (1869-1917) arabisk-italienska tidskrift Il Convito/Al-Nadi, som gavs ut i Kairo i början av 1900-talet. Därför passar det att notera att Hammarskjöld i sina Vägmärken citerar den persiske sufipoeten Jalal al-Din Rumi.

Men alla intressanta uppsalakaraktärer är inte poeter. Lena Ahlström ska också tala om polismästare Edvard Raab (1841-1901), brottsbekämpningens motsvarighet till pekoralisten Erik Ofvandahl i litteraturen. Den like naive och klumpige som pompöse Raab är något av vår upsaliensiske kommissarie Clouseau och som sådan huvudperson i otaliga lustiga anekdoter.

NOT: Erik Gustaf Geijer förekommer i två av dikterna i min senaste samling Skymning öfver Upsala (2013): ”Geijers tanke” och ”Den underliga stencirkeln”. Samtliga dikter finns att lyssna till på YouTube här

Samling lördag 4 oktober kl 14.00 vid Gamla kapellet. Visningen pågår i ca en timme. Det kostar 50 kronor att delta. Endast kontant betalning. Arrangör: Stadsvandringar Uppsala

Anslut dig till Författarnas kyrkogård på Facebook här

Läs mer om mina böcker här
Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

En reaktion på ”Författarnas kyrkogård. Guidad visning av Gamla kyrkogården i Uppsala

  1. Pingback: Tofflan tipsar: Kyrkogårdsvandring i Uppsala den 4 oktober | Tofflan - en tragisk komedi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s