Världsbokdagen. Uppsala i dikten

Lars Burstedt 23 aprilMycket har skrivits i Uppsala, och mycket har skrivits om Uppsala. Vad är en uppsaladikt? Det är en dikt om Uppsala. Dikter av poeter som bott eller bor i Uppsala, men som inte skildrar Uppsala kan inte räknas till uppsaladikterna. I början av 1800-talet var Stagnelius student i Uppsala, men det enda märkbara spåret i hans diktning av denna tid är en strof om dômens klockors dova sång. Stagnelius skrev inte uppsaladikter. Vad är uppsalaromantik? Atterbom och phosphoristerna var visserligen romantiker som levde i Uppsala, men de var inte uppsalaromantiker.

Först med Gluntarne förvandlas romantikens Uppsala till uppsalaromantikens Uppsala vars främsta uttryck enligt min mening är ”Månskensnatt i Slottsbacken”. Dessa har sedan bildat skola och ideal och blivit ett med begreppet ”uppsaladikt”. I sitt förord till jubileumsutgåvan 1951 konstaterar Einar Malm att Wennerberg med sina gluntsånger ”skapat den tidlösa, förblivande uppsaladikten, som säkerligen aldrig kommer att överträffas”. Einar Malm hade en romantisk bild av den gamla ungdomsstaden redan som barn. Källan var Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgerson som på dagen för vårfesten såg uppsalastudenterna förvandla gatan där de tågade fram, till en mörk ström, fylld av vita näckrosor.

”Bataki hade visat honom det stora biblioteket, som var fullt av böcker från källaren till takåsen. Han hade fört honom till det stolta universitetshuset och visat honom de präktiga föreläsningssalarna. Han hade flugit förbi den gamla byggnaden som kallas Gustavianum och pojken hade sett uppstoppade djur genom fönstren. De hade flugit fram över de stora växthusen med de många främmande växterna, och de hade tittat ner på observatoriet, där den långa tuben stod riktad mot himlen.

De hade svävat förbi många fönster och sett gamla herrar med glasögon på näsan, som hade suttit och skrivit eller läst i rum, där väggarna voro kringmurade av böcker, och de hade farit förbi vindsrum, där studenterna hade legat utsträckta på sina soffor och strävat med digra luntor.”

Gunnar WennerbergDet förefaller helt naturligt att han som student 1918 begav sig till Uppsala och att Uppsala blev staden i hans hjärta. I mitt eget ödmjuka bidrag till traditionen, samlingen Skymning öfver Upsala, citerar jag Malm i dikten ”Klosettpalatset”

Det ligger mycket i Malms påstående även om litterär förträfflighet är svår att mäta. Men så mycket kan man säga att Gluntarne förmodligen är det mest kända av alla litterära verk om livet i den eviga ungdomens stad, möjligen i viss konkurrens av Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös.

Onsdag den 23 april inföll världsbokdagen och Lars Burstedt reciterade uppsaladikter på Walmstedtska gårdens café. Burstedt har prisats av Svenska akademien för sina insatser som svenskalärare. Han har en stark kärlek till poesin och en lika stark kärlek till Uppsala. Det var han som drog igång Poetry Slam i staden. Han inledde sitt framförande med en fin dikt av Lars Bäckström, ”Hänryckningens tid”, som följdes av Samuel Columbus, Pontus Wikner, Strindberg, Bo Bergman, Karin Boye med flera. Även Einar Malm.

Poeterna har bidragit till att skapa ”det upsaliensiska”, det vill säga idén om Uppsala eller platsens ande, genius loci. Vi skulle inte betrakta platserna med samma ögon om det inte vore för uppsaladikten. Det som är trivialt och ointressant för en främling upplevs på ett helt annat, starkare och rikare av en upsaliensare med kunskap om den lyriska traditionen. Tyvärr är det i många fall bara anden som finns kvar, platsen är borta.

Skymning öfver UpsalaRedan i Gun-Britt Sundström roman Student -64 anmärker huvudpersonen Saga att centrum är ”helt förstört”. Och det 1964! Vad har inte hänt sedan dess!

”Första dagen ägnade jag åt att se mej lite om i staden. Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska tycka om den ännu. Centrum är givetvis helt förstört, med tårtpapperstempo och otäcka moderna jättehus, men i andra områden kan man nog vädra uppsalastämning.”

Men i dikten lever platserna och fortsätter att tillföra vår upplevelse fler dimensioner. Jag har berört rivningarna och delvis hur de påverkar vårt psyke i dikterna ”Min pappa, kung Lear” och ”Påskafton”. Alla dikter i Skymning öfver Upsala finns att lyssna till på YouTube här. Den vanliga pappersboken ges ut av Björkmans förlag och finns att få tag på hos de flesta nätbokhandlar. I Uppsala hittar man den på Drottninggatans bokhandel och Röda rummet. Man kan också köpa boken direkt av mig. Den kostar 150 kr. Jag bjuder på porto. Sätt in beloppet på plusgirokonto 548413-4. Ange namn och adress.

Läs mer om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s