Upsaliensisk cyberpunk. Samtal med Olov Redmalm

Redmalm 15 aprilTisdagen den 15 april fikar jag med tecknaren Olov Redmalm på stamhaket Ofvandahls. Vi sätter oss under konditor Erik Ofvandahls porträtt. Redmalm är skapare av den futuristiska cyberpunkserien Red Laser Day som utspelar sig i Uppsala. Den släpptes på mässan Uppsala Comix’ den 30 mars i år. Han var inspirerad av filmen Blade Runner (1982). Filmmakarna hade tagit det befintliga Los Angeles och lagt till neonljus, rör och rök. Redmalm gjorde samma sak med Uppsala. Det är en futuristisk stad av år 2054 med holografiska träd, svävande bilar, skyskrapor och bisarra vetenskapliga experiment på Gustavianum. I denna värld där det alltid regnar och alltid är natt stryker detektiver i trenchcoat med uppfällda kragar omkring och söker ledtrådar.

Redmalm är född och uppvuxen i stan, vid von Bahrska häcken i Heidenstam. Han började teckna tidigt, Star Wars och superhjältar, men också historiska miljöer. Han tyckte om romarriket och Sverige på Gustav Vasas tid. Han hittade igen en del barndomsalster vid en flyttstädning nyligen. Han gick Estetiska programmet Bild och formgivning på Bolandgymnasiet sedan fortsatte han till Serie- och bildberättarprogrammet på högskolan i Gävle. Nu är han tillbaka i stan och har skaffat en ateljé i Luthagen.

Redmalm är fortfarande Star Wars-fan och tecknar en del så kallad ”fanart”. I lördags deltog han som statist vid en filminspelning i Anatomiska teatern. Filmen, som förenar Star Wars- och Star Trek-världarna , heter Gatekeeper – a meeting of giants, började spelas in för två år sedan och väntas vara klar om ytterligare fem. Den är finansierad av fans och kommer att vara gratis när den är klar. Jag hade gärna varit med men missade det eftersom jag hade lovat att läsa dikter på en konstutställning i Gottsunda centrum. Det var ett svårt val. Filmen är en dröm, en historisk händelse, för bra för att vara sann. Star Wars och Star Trek! I Uppsala!

Jag tittar upp mot ädelpekoralisten Erik Ofvandahls porträtt och tycker mig märka att han höjer ett ögonbryn. Om han hade levt idag hade vi kanske fått se diktsamlingar med titlar som Millenium Falcon på villovägar eller Space Opera i menniskobröstet. Från det sublima till det löjliga är det, för att tala med Napoleon, bara ett tuppfjät.

Den poetiske sockerbagaren hette från början Erik Ersson. Han var född 1848 i ett fattigt småbrukarhem i Stora Tuna, blev tidigt föräldralös och auktionerades bort av fattigvården till byn Ovandal, efter vilken han tog sitt namn.

Besök Olov Redmalms blogg här

Läs om Red Laser Day här

Läs en intervju med serietecknaren Jonas Andersson här

Läs en intervju med seriemanusförfattaren Anders Björkelid här

Läs om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

10 reaktioner på ”Upsaliensisk cyberpunk. Samtal med Olov Redmalm

  1. Pingback: Nu publicerar jag en detektivnovell | Nya Il Convito

  2. Pingback: Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet släpps snart! | Nya Il Convito

  3. Pingback: Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet ute nu! | Nya Il Convito

  4. Pingback: Tre bloggare om novellen Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet | Nya Il Convito

  5. Pingback: Studentradion recenserar Uppsalanovellen Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet | Nya Il Convito

  6. Pingback: Var kan man köpa på Professor Frans och det stulna gudahuvudet? | Nya Il Convito

  7. Pingback: En ny minirecension av Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet | Nya Il Convito

  8. Pingback: ”En genuint upsaliensisk berättelse”. Ny minirecension av Professor Frans och det stulna gudahuvudet | Nya Il Convito

  9. Pingback: Två tjuvar och ett nyårslöfte | Nya Il Convito

  10. Pingback: Jag möter Mirelle Eriksson som har gjort en serie om Gamla Uppsala tempel | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s