Turkarna invaderade Uppsala

GluntarnaLördag den 22 mars invaderades turistbyrån i Uppsala av två jovialiska turkar, Joakim Englund och Gabriel Gumucio, och en turkinna, Karmela Ivsinovic, som ackompanjerade vid pianot. De framförde stycken ur Gunnar Wennerbergs Gluntarne, som skildrar studentlivet i Uppsala under guldåldern på 1840-talet. Sångcykeln uppstod i den glada Juvenalkretsen, vilken i sin tur kom ur den så kallade Turkiska musiken, detta enligt Wennerberg ”bullersamma sällskap”, som bildades av åtta studenter redan på 1820-talet.

”Sällskapet”, menar Wennerberg, blev ”inom kort en skräck för alla sovande. Klagomål uteblevo icke heller. Ställda till rätta förklarade de svarande fåfängt, att de, om ej alltid på ett lyckligt sätt, städse dock vinnlagt sig om att efter bästa förmåga exekvera ‘Douce harmonie’, ‘Hulda Rosa’ eller ‘Slumra ljuvt’ till sina medmänniskors förmodade glädje och egen vissa uppbyggelse. Tålamodet var tömt, de värsta straffades, och rector magnificus förbjöd allt vidare utförande av turkisk musik i fria luften. Detta var dess dödsdom; ty i rum var den icke blott olidlig, utan hart när livsfarlig för exekutörerna själva, och utan den kunde de icke leva såsom sällskap.”

Rädslan för hunturken tycks inte vara så stark; den lilla lokalen var fullsatt av uppsalabor som nickade instämmande när glunten och magistern sjöng att turkar ”få heta folk ändå”. Gabriel och Joakim inledde med ”Uppsala är bäst” och avslutade med ”En månskensnatt på Slottsbacken”. I pauserna underhöll de med sketchiga dialoger.

I rollen som uppsalapoet ingår att ära sina stora föregångare. I förordet till jubileumsutgåvan 1951 konstaterar Einar Malm att gluntarna ”aldrig kommer att överträffas”.

“Gluntarne är ett rikt facetterat verk, som inte kan avfärdas med enkla klyschor – en syntes av sin skapares mångsidiga kunnande. Först och främst kan man tryggt säga, att Wennerberg med Gluntarne skapat den tidlösa, förblivande uppsaladikten, som säkerligen aldrig kommer att överträffas.”

Det har han rätt i. Gluntarna är uppsaladikten par excellence. Därför är det roligt att Gabriel och Joakim med sin musikal Gluntarna Reloaded har återupplivat den turkiska andan i Uppsala och inlett en liten wennerbergsk renässans.

Det var de sextioåtta ottomanska kanonerna som fällde avgörandet vid Konstantinopel 1453. Den största pjäsen var över sju meter lång, vägde tjugo ton och krävde en besättning på två hundra man. Så när turkarna nu laddar om och skjuter bör vi förvänta oss en rejäl smäll. Premiären äger rum den 28 mars på Teater Blanca på Österplan.

Läs en intervju med Joakim och Gabriel här

Läs mer på musikalens sida här

Läs om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

En reaktion på ”Turkarna invaderade Uppsala

  1. Pingback: Gluntarna Reloaded – en berättelse om vänskap | Nya Il Convito

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s