Katy Perry bör ha rätt att häda

Katy PerryDet är inte alltid klokt, anständigt eller tillbörligt att häda, men det bör alltid vara tillåtet. Jag tänker därför inte försvara Katy Perrys musikvideo ”Dark Horse” genom att argumentera för att den inte är hädisk och därför harmlös. Nej, jag hävdar att även om den vore hädisk, det vill säga, vanhelgar något som hålls för heligt av någon religiös grupp, så är det bara dumt och fåfängt att försöka förbjuda hädelse.

För er som inte känner till historien: i Perrys nya video förekommer en scen i vilken en man med ett smycke som tycks vara visa ordet ”Allah” förvandlas till sand. Detta resulterade i anklagelser om hädelse från en grupp muslimer och krav på att videon tas bort från YouTube. Omkring femtiotusen personer har skrivit under namninsamlingen.

Saken är den att den islamiska religionen själv började som ett hädiskt angrepp på den gamla polyteistiska, arabiska religionen. Profeten Muhammed skall enligt legenderna – jag tar inte ställning till om det är sant eller inte – har förstört flera gudabilder i staden Mecka, bilder som ansågs heliga av den gamla religionens anhängare. De torde ha blivit allt annat än glada när deras vördade gudar krossades och förvandlades till grus. Enligt evangelierna ska Jesus ha hädat mot det som hölls för heligt inom sitt samfund och därför dragits inför domstol av en grupp upprörda ”rättrogna”.

Det är något man snabbt lägger märker till med religiösa grupper som upprörs av hädelse. De blir bara upprörda över hädelser mot vad den egna gruppen håller för heligt, inte över vad andra grupper håller för heligt. Tvärtom är det ganska vanligt att de själva hädar mot andra religiösa gruppers profeter, helgon och gudar. Därför är det egentligen inte hädelse i sig de vänder sig emot, även om de uttrycker sig så.

Olika muslimska grupper hädar till exempel mot varandras heliga ting. Fundamentalistiska sunnimuslimer av det wahhabitiska slaget sprider den mest illasinnade propaganda mot shiamuslimernas tro man kan föreställa sig. De bränner även helig shiitisk litteratur och slår sönder heliga shiitiska gravar. Shiamuslimer å sin sida hädar mot sunnimuslimernas tro när de förbannar Omar, Abu Bakr och Othman, som sunniterna vördar som helgon. Både shia- och sunnimuslimer hädar mot det som är heligt i ahmadiyyaislam när de hävdar att profeten Ghulam Mirza Ahmed (1823-1908) var en skurk och bedragare.

Man bör alltså hålla i minnet att det som hålls för heligt av muslimer inte nödvändigtvis hålls för heligt av andra och att inte heller muslimerna själva alltid är överens om vad som är heligt. Det är därför inte praktiskt genomförbart med ett hädelseförbud i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle. Det skulle sluta med att ingen längre kunde utöva sin religion eftersom de flesta kända religioner tenderar att innehålla yttranden som skulle kunna upplevas som hädiska av andra religiösa grupper. I islams urkunder, och även på sina håll i den samtida undervisningen, finns det vissa saker som skulle kunna uppfattas som hädiska av judar och kristna, men framför allt av polyteister.

I islams begynnelse var det inte självklart att Muhammed var den störste profeten. Han hade nämligen en rival som hette Musaylama, som i islams kanoniska skrifter kallas ”Lögnaren”, ett epitet som skulle kunna betraktas som hädiskt. Men han har – mig veterligen – inga anhängare i vår tid som kan uppröras och skriva under namninsamlingar för att kräva att detta nedvärderande epitet tas bort.

Rätten att häda står inte på något sätt i motsättning till religionsfriheten utan är tvärtom en förutsättning för att alla, muslimerna inbegripna, ska kunna utöva sin religion i trygghet utan att riskera att ständigt ställas inför rätta av andra religiösa grupper. Men det betyder förstås inte att du ska slå sönder andras gudabilder. Då åker du dit, inte för hädelse, men för skadegörelse.

Mohamed Omar, poet

Läs: ”Jag är mohamedan” och ”Négritude, migritude, islamitude”

Läs om mina böcker här

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s