Två tips till Muslimska familjedagarna

Amina WadudArrangörerna av Muslimska familjedagarna, en konferens som hålls i Stockholmsmässan i Älvsjö den 18–20 april, verkar leva kvar i en förgången tid och ha väldigt dålig koll på vad som händer inom modern islam. Jag skulle vilja tipsa dem om två imamer som de borde anlita som föreläsare 2015. Två som dessutom diskuterar familj, könsroller och sex- och samlevnad, frågor som engagerar unga muslimer.

Den första imamen är den afro-amerikanska kvinnan Amina Wadud. Hon är intellektuell, undervisar vid Virginia Commonwealth University, och har skrivit flera böcker, bland annat Inside the Gender Jihad – Women´s Reform in Islam (2006). I den visar hon att ordet ”jihad” inte bara behöver betyda våld utan också kan ha en positiv innebörd av kamp för kvinnors rättigheter – genusjihad.

Amina Wadud blev världsberömd efter att som imam ha lett fredagsbönen i en katedral i New York den 18 mars 2005. Händelsen har blivit något av en milstolpe i islams moderna historia och har satt igång en livlig och fruktbar diskussion mellan konservativa och progressiva muslimer i USA.

Den andre imamen är fransk-algeriern Ludovic-Mohamed Zahed. År 2010 startade han föreningen HM2F, Homosexuels Musulmans de France (Frankrikes homosexuella muslimer) och 2012 grundade han Frankrikes första och hittills enda gayvänliga moské. Han har också skrivit boken Le Coran et la chair (Koranen och kroppen), i vilken han skildrar sitt liv som homosexuell muslim.

Familjedagarna arrangeras av tre av Sveriges största muslimska organisationer: Islamiska Förbundet i Sverige, studieförbundet Ibn Rushd samt Sveriges unga muslimer. Frågan är om det verkligen är dålig koll som är orsaken till att progressiva imamer som Amina Wadud och Zahed inte har bjudits in.

Med tanke på att Islamiska förbundet leds av Omar Mustafa, som hyllar Muslimska brödraskapets chefsideolog Yusuf al-Qaradawi som ”muslimernas påve”, finns det skäl att misstänka att arrangörerna faktiskt föredrar de stockkonservativa imamerna framför de progressiva.

Läs:

Omargate 2013

Jag är mohamedan

Vill du veta vad som händer? Följ mig på Facebook eller Twitter

Annonser

3 reaktioner på ”Två tips till Muslimska familjedagarna

  1. Erik

    Tack Muhammed! Tänk om svensk media hade valt andra representanter än dessa stockkonservativa fånar som SUM eller islamska förbundet som representanter för svenska muslimer. Det skulle verkligen göra en insats mot fördomarna mot muslimer.

  2. Pingback: om att ta åt sej äran | | birgitta-markinhuhta.net

  3. Pingback: om att ta åt sej äran del tre | | birgitta-markinhuhta.net

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s